Srpskom brigom protiv zaborava

0

 

Srpske, kanadske i američke zastve vijorile su se ispred postolja spomenika sa koga Teslina bista "gleda" ka Nijagarinim vodopadima, danas jednoj od najpoznatijih turističkih atrakcija na svetu, u njegovo vreme ishodišta njegove imaginacije i vizionarstva koje je, na žalost godinama bilo zaboravljeno i zapostavljeno. To je naglasio i Borislav Živković, direktor Srpske škole Nikola Tesla i neumorni entuzijasta da se Teslino ime i nasleđe sačuva:

 

Doprinos skulptora

Les Drasdejl, skulptor koji je osmislio i napravio spomenik, jedan od prisutnih zvanica, prisetio se da kada je počeo istraživanje o Tesli o kome nije mnogo znao, na internetu se nije moglo mnogo naći o naučnom geniju.
– Osam godina posle, sve je više informacija i događaja koji slave Teslu i koji govore o njegovom životu i radu. Drago mi je da sam deo tog pokreta saznanja o Tesli čiji su život i dela zaista fascinirajući, rekao je Drasdejl.

– O životu Nikole Tesle od njegovog rođenja pa do smrti dosta je toga zapisano, verovatno dosta toga i sakriveno, ali na veliku žalost i sramotu celog sveta i to što je zapisano prepušteno je vremenu zaborava, slučajno ili namerno, procenite sami. I zbog toga smo mi danas ovde, zbog toga je svake godine širom naše planete sve više i više ovakvih i drugih manifestacija, da pokušamo bar malo ispraviti veliku nepravdu koja je učinjena čoveku koji nas je i te kako zadužio.

Na ovoj svečanosti koja je, čini se, značajna ne samo kao odavanje pošte velikom naučnom geniju, nego i kao svojevrsna škola saznanja za našu decu, koja odrastaju u Nijagari i celom regionu kao Kanađani srpskog porekla, prisutnima su se obratili konzul generalnog konzulata republike Srbije Spasoje Milićevih, gradonačelnik Nijagara Falsa Džim Diodati, Dženis Tompson iz Nijagara Parks Commision, predsednica Crkvenoškolske opštine Sveti Đorđe i SV. Arhangel Mihailo Denise Matedžk i skulptor Les Dresdejl. Rada Pascoe, koja je vodila program naglasila je partnerstvo i podršku institucija čiji su predstavnici bili na događaju, ali i učešće i motivaciju volontera da se Dan NIkole Tesle dostojanstveno obeleži.

 

Ko je kriv za neuređeno zemljište

Kako su Vesti već pisale, zemljište oko spomenika nije uređeno, niti je spomenik osvetljen. Aco Pantelić, predsednik SNO smatra da bi za potpuno razumevanje te situacije bilo neophodno znati da su se u poslednjih osam godina (vreme od kada je spomenik postavljen ) desili problem u CŠO Sveti Đorđe , te previranja u Nijagara Parks and Commisions. Naime, srpska zajednica i srpske organizacije finansijski su odgovorni za dizajn i uređenje prostora oko spomenika, jer je Nijagara Parks and commisions (preduzeće za održavanje javnih površina) samo ustupila zemljište za spomenik. Na koji način su definisane obaveze o održavanju tog zemljišta nije još uvek sasvim jasno. Bilo je, takođe, po rečima Ace Pantelića problema i sa prvim dizajnerskim i urbanističkim rešenjem prostora oko spomenika od koga se i odustalo zbog raznih komplikacija. Naš sagovornik tvrdi da postoji drugi plan uređenja sa osvetlenjem, sedistima okolo i 3 ploče. Jedna bi bila o Nikoli Tesli, druga vajareva priča o viziji spomenika i treća na kojoj bi bili navedeni Srpska narodna odbrana, CŠO Sveti Đorđe i Arhangel Mihail i vlada Srbije kao finansijeri spomenika.

I đaci Srpske škole dali su svoj doprinos programu: Nikola Jokić i Vanja Kljajić pročitali su pesmu Zmaj Jove Jovanovića koju je napisao u čast jedine Tesline posete Beogradu 1892 godine, a Stefani Mrkalj tekst pod naslovom "Snovi genija" o njegovim idejama i značaju njegovih pronalazaka.

 

Na kraju zvaničnog dela programa direktor Srpske škole Borisalv Živković uručio je zahvalnice Srpske škole gradonačelniku Nijagare Džimu Diodatiju, Dženis Tompson i konzulu Spasoju Milićevicu za podršku tokom petogodišnjeg obeležavanja Dana Nikole Tesle u organizaciji Srpske škole sa Nijagare.

 

Otac svetlosti u – mraku

Rođendan jednog od najvećih umova naučne misli u svetu -10 jul- proglašen je takođe danom Nikole Tesle i u gradu Nijagari, mada su pripadnici srpske zajednice , aktivisti Srpske škole i CŠO Sveti Đorđe i Sv. Ar. Mihailo često oni koji grad Nijagaru podsećaju na tu činjenicu. Borislav Živković uputio je stoga, kako je rekao:"evo već peti put, apel gradu Nijagari, Nijagara Parks and Commisions i svim ostalim nadležnim institucijama, srpskoj zajednici našeg regiona i svim ostalima da što pre uredimo ovo mesto. Da, pre svega, ovaj spomenik Nikoli Tesli koji je sa ovog mesta obasjao celu planetu ne bude više u mraku, da ta magična svetlost koju nam je podario konačno stigne i do njega. Da konačno učinimo ono što smo već davno trebali učiniti, a to je da Nikola Tesla postane ponos grada Nijagare Falls, ponos celog regiona Nijagare, odnosno svih građana, bez obzira kojoj nacionalnosti pripadaju, a koji, na žalost o Tesli veoma malo ili skoro da ništa i ne znaju.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here