Šta ćemo dobiti od Rusa na Koridoru 10 (u vrednosti od 150 mil.$)?

Usvojena su dva aneksa ugovora o nabavci 27 dizel-motornih vozova i remontu dela pruge na koridoru 10
 

Prema rečima predsednika skupštine "Železnica Srbije" Zorana Anđelkovića, odlukom skupštine zaključena su dva aneksa osnovnog ugovora o realizaciji ruskog kredita za modernizaciju srpskih železnica.

 

"Reč je o aneksu 2.1. za remont tri deonice pruga kroz Srbiju na Koridoru 10, dužine 65,7 kilometara i aneksu 5 za nabavku 27 novih ruskih dizel-motornih vozova za potrebe srpskih železnica. Vrednost ugovora je skoro 150 miliona dolara, što je najveća investicija u ‘Železnice Srbije’ od Drugog svetskog rata do danas", rekao je Anđelković i ocenio da će realizacijom ruskog kredita, efekti modernizacije srpskih železnica biti "vrlo brzo vidljivi i prepoznatljivi" a da će pruge i vozovi u Srbiji "u narednih pet godina postati savremeniji i efikasniji".

 

Kako se navodi u saopštenju "Železnica Srbije", aneksom 2.1 osnovnog ugovora, obuhvaćena je rekonstrukcija deonica Mala Krsna-Velika Plana, Sopot Kosmajski-Kovačevac i Ruma-Golubinci, ukupne dužine 65,7 kilometara.

 

Vrednost radova na tim deonicama severnog kraka Koridora 10 iznosi 48,7 miliona evra.

 

Dodaje se da će "Železnice Srbije", prihvatanjem aneksa 5 osnovnog ugovora sa ruskim partnerom, nabaviti 27 novih dizel-motornih vozova proizvođača "Metrovagonmaša" iz Rusije, čija je vrednost 100 miliona dolara.

 

"Srpske železnice uz 27 kompozicija, dobijaju i rezervne delove u vrednosti od oko 2,6 miliona dolara a premijera novog voza na domaćim prugama može se očekivati osam meseci nakon potpisivanja ugovora", saopštile su "Železnice Srbije".

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime