Šta da jedete posle antibiotika?

0

Kako da obnovite crevnu floru nakon upotrebe antibiotika
 

Antibiotici uništavaju bakterije, ali se često na njihovm udaru nađu i one "dobre" bakterije, čime se poremeti ravnoteža u crevnoj flori. Kombinacija primene antibiotika, uzimanja prerađene, slatke hrane i stresa, može još više ugroziti zdravu ravnotežu u našim crevima.

 

U našim crevima u proseku živi oko 400 vrsta bakterija. Kada se poremeti ravnoteža u crevnoj flori, razmnože se štetni organizmi poput gljivica, parazita, Ešerihije koli i sličnih štetnih bakterija. Tada može doći do kandidijaze, alergija, sindroma hroničnog umora, pojave ekcema… Zbog toga je veoma važno da se održi optimalan broj korisnih bakterija u crevima.

 

Evo kako da obnovite ravnotežu crevne flore nakon terapije antibioticima.

 

Najpre je potrebno da zdravom ishranom održite broj korisnih bakterija. To ćete postići tako što će vam ishrana biti bogata probioticima, nesvarljivim vlaknima koji podržavaju razvoj zdravih bakterija. Preporučuje se da jedete dosta sirovog povrća i voća.

 

Izbegavajte prerađene šećere koji pogoduju razvoju gljivica i štetnih bakterija. Ne preporučuju se ni zaslađeni voćni sokovi ni previše slatko voće.

 

Zdravom sistemu za varenje su neophodni i probiotici, odnosno korisne bakterije. Naime, one regulišu pH ravnotežu u crevnoj flori i bore se protiv patoloških bakterija. Zbog toga se preporučuje da jedete kefir, jogurt, ukiseljeno povrće, kombuhu…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here