pixabay.com

Najnovije istraživanje sugeriše da genetika nije presudna kada je u pitanju verovatnoća da ćete postati gojazni.

Godinama su istraživanja gena u nastanku gojaznosti dovela mnoge ljude do stanja da veruju da njihova DNK postaje „preteška“ i da je zbog toga gojaznost neizbežna. Međutim, novo istraživanje pokazuje da svakodnevni način života, a ne geni, verovatno igra mnogo veću ulogu, piše Health24.

Studija je pratila podatke o više od 2.500 Amerikanaca od 1985. sve do 2010. godine. Istraživači su koristili modernu tehnologiju kako bi konstruisali genetski „rezultat rizika“ za gojaznost za svakog od učesnika i to na osnovu njihove pojedinačne DNK.

Takođe su pratili promene u indeksu telesne mase svake osobe (BMI) tokom vremena, kako bi odredili njihovu težinu i kondiciju. Suština, prema vodećem istraživaču, jeste da je fitnes bolji indikator nego genetika gde će vaš BMI otići s vremenom.

„Genetika očito ima neki uticaj, ali drugi su faktori jači. BMI, čak i u mladosti, predstavlja savršenu simbiozu genetike i spoljnih faktora“, rekao je dr Ventakeš Murti, vanredni profesor interne medicine i radiologije na Univerzitetu Mičigen.

Ovo istraživanje podržava tvrdnju da je, bez obzira na vaš genetski kod, najbolja metoda za optimizaciju zdravlja dobra ishrana i svakodnevno vežbanje.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime