Tanjug
Kiseli kupus

Kada znamo da za jednu teglu ajvara treba tri kilograma sveže paprike, postavlja se pitanje šta je sve nestalo od hranljivih materija posle obrade ovog povrća?

Postoje dva načina pripreme ajvara – mlevenjem i cepkanjem paprike, a dr Vojislav Perišić objašnjava šta je bolje i da li su u ajvaru sačuvani vitamini.

– Ako se paprika melje, onda to utiče na tranzit nutrijenata kroz creva, peristatika je brža i brže se praznite. Ajvar jeste ukusan, ali njegova hranljiva vrednost je relativno mala – kaže Perišić.

Osim što je niskokaloričan, ajvar pospešuje varenje, pa ga doktor preporučuje kao premaz – ujutro ili uveče, i kao užinu. Ali da bi imao efekat na varenje, mora se pojesti značajna količina – do 10 kašika.

Za razliku od zimnice, za koju Perišić kaže da nema mnogo korisnih dejstava jer “tu nema fermentacije”, kiseli kupus je “kralj povrća” jer mu se procesom kišeljenja povećava količina vitamina C.

– Kiseli kupus ima mnogo vitamina C, antioksidansa, i probiotika. Raso je najhranljivija tečnost koja je dobijena fermentacijom kupusa. Kiseli kupus je bolji od običnog jer je pun probiotskih materija – zaključuje Perišić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here