Šta je zdravije – puter ili margarin?

0

Šta god da jedete budite umereni
 

Kada govorimo o puteru i margarinu, pitanje ne bi trebalo da glasi šta je zdravije, nego šta je manje štetno za nas. U tom slučaju, puter je to "manje zlo", piše womenshealthmag.com.

 

Puter i margarin sadrže skoro istu količinu kalorija i masti – kašika ovih namirnica ima 100 kalorija i oko 11-12 grama masti. Najveća razlika je u tipu masnoća koje se nalaze u njima.

 

Jedna od razlika je u tome što margarin sadrži veći procenat antiupalnih zdravih mono i polinezasićenih masti, dok puter uglavno sadrži zasićene masti. Te zasićene masti imaju lošu reputaciju, i ima loš uticaj na zdravlje srca i holesterol.

 

I pored toga što sadrži zasićene masti, puter je ipak zdraviji od margarina. Zbog čega? Zbog toga što mnoge vrste margarina sadrže opasniji sastojak – trans masti. Ovo je najnezdravija vrsta masnoće i ima izuzetno negativan uticaj na zdravlje srca i opšte zdravlje.

 

U svakom slučaju, ni puter ni margarin nisu namirnice koje bi nutricionisti preporučili. Zbog toga, za namaz izaberite zdravije varijante, poput grčkog jogurta ili namaza od avokada.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here