Pexels

Društvena distanca učinila je video pozive načinom života. Međutim, “zum” sastanci su se pokazali posebno iscrpljujućim.

Bilo je mnogo onih kojima je ideja rada od kuće bila privlačna mnogo pre nego što je postala obavezna zbog pandemije. Ljudi su maštali o fleksibilnom radnom vremenu koje bi uštedelo vreme za lične interese, ali kako je nedavna stvarnost pokazala, entuzijazam je brzo ustupio mesto iscrpljenosti izazvanoj uzastopnim online sastancima.

Nova pojava “zoom fatigue” postala je poznata kao “zum zamor” i stvorena je da opiše umor izazvan telekonferencijama, dok je ime dobila po istoimenoj aplikaciji. Za one koji rade od kuće, video konferencije su najmoćniji i najstresniji proces, jer zahtevaju da učesnici budu u potpunosti fokusirani na ekran tokom dužih vremenskih perioda, ali istovremeno i intenzivan napor, kako da čuju i razumeju ko je šta rekao (naročito kada konekcija nije dobra). Dodatni stres izazvan telekonferencijama je taj što su svi primorani da stalno vide svoju sliku na ekranu, grimase, nedostatke na licu, što često izaziva sramotu i nelagodu.

Kako ističe dr Đanpiero Petriglieri, vanredni profesor na Odeljenju za organizaciono ponašanje na Evropskom institutu za poslovnu administraciju (INSEAD), umor ne dozvoljava ljudima da se opuste kao u normalnom razgovoru.

Budući da su se, kako se ispostavilo, video konferencije zadržale u eri post-COVID-19, možemo usvojiti neke jednostavne prakse koje će nam pomoći u borbi protiv umora koji oni uzrokuju.

Da biste smanjili naprezanje očiju, trebalo bi da se redovno udaljavate od ekrana računara ili mobilnog telefona.

Nakon dužeg video poziva, provedite nekoliko minuta gledajući kroz prozor ili sledite savete stručnjaka koji kažu da na svakih pola sata rada na računaru pogled treba usmeriti negde daleko na 30 sekundi.

Kad god je to moguće, uzmite papir i olovku da biste beležili, jer to opušta oko od upotrebe računara. Uradite ono što je neophodno da bi online sastanci bili što kraći. Uverite se da svi učesnici unapred znaju dnevni red tema o kojima će se razgovarati i saznajte da li više vole telefonski poziv ili e-poštu gde to može biti jednako efikasno. Između sastanaka obavezno pravite pauze. Čak i hodanje iz jedne sobe u drugu signalizuje mozgu da uspori i pomaže vam da se opustite.

Praksa koja takođe pomaže je smanjivanje upotrebe računara na minimum u slobodno vreme.

I ne zaboravite da postavite ograničenja kada je u pitanju rad na daljinu. Iako nas je tehnologija spasila od socijalne izolacije, posebno u jeku pandemije, neophodno je izgraditi zdraviji odnos sa ekranima i ne zaboraviti da je važno povezivanje sa ljudima koji stoje iza njih.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here