pixabay.com

Koliko god da obožavate čokoladu, ponekad vam se čini da se nikako ne uklapa vaš režim mršavljenja.

Međutim, istraživači sa Univerziteta u Južnoj Kaliforniji pregledali su stotine studija o ishrani sprovedenih tokom poslednje decenije u potrazi za onom koja nudi najbolje šanse za duži i zdraviji život, a rezultati su ih naveli na zaključak da bi upravo čokolada mogla da bude deo takve ishrane.

Ono što je važno napomenuti jeste da se tu radi isključivo o tamnoj čokoladi sa visokim procentom kakaa, a crveno i sve vrste prerađenog mesa bi trebalo potpuno izbaciti.

Takođe se preporučuje da se posti svaki dan u periodu od 12 sati, što ostavlja drugih 12 sati dnevno u kojem bi trebalo da budu raspoređeni svi obroci.

Mahunarke, celovite žitarice i povrće ključni su dio njihovog plana ishrane, kao i puno orašastih plodova i maslinovog ulja. Neka riba je dopuštena, a unos piletine mora da bude veoma nizak, kao i unos šećera i proizvoda od rafiniranih žitarica, kao što su beli hleb i testenina.

Glavni autor dr Valter Longo utvrdio je da pravila ove ishrane nisu usmerena samo ka gubitku težine. Umesto toga, kako dr Longo kaže, “imaju za cilj da uspore starenje i da pomognu u izbegavanju morbiditeta i održavanju zdravlja u poodmakloj dobi.”

Mnoštvo dokaza pokazuje da bi ti obrasci ishrane podstakli zdravu funkciju ćelija i sprečili gojaznost, dijabetes i rak. Dr Longo i profesorka Rozalin Anderson objavili su svoja otkrića u časopisu Cell.

2 COMMENTS

  1. Poštovani,ishrana Nam je “upisana” u genetskom kodu! Naime,sve što dobijemo iz majčinog mleka se odraźava na Naše kasnije potrebe za hranom. Ne može čovek iz Vojvodine da živi na ribi, niti čovek iz Dalmacije na gulašu!!! To je jednostavno “primerena geografija ishrane”!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here