Pexels.com

Iako je san tokom noći neophodan da bi ljudsko telo bilo spremno za svakodnevno funkcionisanje, mnogima se dogodilo da iza sebe imaju neprospavanu noć. Ali iako jedna neprospavana noć ne izgleda kao ništa značajno, može naštetiti vašem telu.

Prema preporukama zdravstvenih organizacija, odrasli bi trebalo da spavaju između šest i devet sati noću, a nedostatak sna može povećati rizik od mnogih zdravstvenih tegoba.

Međutim, prema novim studijama, samo jedna neprospavana noć može biti štetna za vaš organizam.

Naime, kada provedete više od 18 sati bez sna, krvni pritisak će početi da raste, a to povećava rizik od srčanog ili moždanog udara. Osim toga, jedna neprospavana noć može značajno smanjiti nivo testosterona kod muškaraca.

Doktor Andrej Zinčuk navodi da nedostatak sna može oštetiti vaš mozak i uticati na interakciju sa ljudima, može izazvati razdražljivost, povećati stres i smanjiti koncentraciju.

U suprotnom, loš san povećava rizik od gojaznosti i dijabetesa, bolesti srca, gubitka pamćenja i drugih bolesti.

Prema Healthdirect-u, nedostatak sna može povećati nivo dopamina u vašem telu. Iako to zvuči kao dobra vest jer što ste duže budni, to može biti bolje raspoloženje, lekari savetuju da to uopšte ne radite. Preporučuju vam da slobodno vreme iskoristite za šetnju ili neku drugu fizičku aktivnost.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here