pixabay.com

Ljudsko telo svakog dana gubi vodu kroz znoj, urin, pa čak i disanje. Uzevši u obzir da se naši organizmi sastoje 60 posto od vode, važno je nadoknaditi izgubljenu tečnost pijući je dovoljno i redovno. Dnevno se preporučuje šest do osam čaša vode, ali to zavisi i od opšteg zdravlja, klime u kojoj živimo i količine vežbanja.

Dovoljna hidratacija, između ostalog, održava normalno funkcionisanje mozga i rad creva, dok dehidracija može da izazove razne kratkoročne i dugoročne probleme, a koji su to problemi, pročitajte u nastavku.

1. Mokraća tamne boje
Boja mokraće najbrže će vam otkriti da li ste dehidrirali. Zdrava boja mokraće je bledožuta ili prozirna. Ako ste dehidrirali, može da postane tamnija i zamućenija jer je manje razređena – to je znak da treba da popijete čašu vode.

2. Želja za slatkišima
Naročito se javlja u popodnevnim satima, a za slatkišima žudimo jer se jetra zbog nedovoljnog unosa vode muči s pretvaranjem glikogena u glukozu (šećer) za krvotok.

3. Glad
Ako i dalje osećate glad nakon jela, krivac može da bude dehidriranost. Umerenu dehidraciju telo često pogrešno tumači kao glad, zbog čega žudimo za još kojim zalogajčićem, a zapravo nam treba čaša vode.

4. Suva usta
Suva ili lepljiva usta jedan su od najlogičnijih znakova dehidracije. Uzrok mogu da budu i lekovi ili starenje, ali u svakom slučaju vredi proveriti da li će voda pomoći da se reši problem.

5. Glavobolja
Glavobolje uzrokovane dehidracijom mogu da budu različitog intenziteta, od tupe i blage do iscrpljujuće. Taj bol uzrokuje privremeno smanjenje obima mozga usled gubitka tečnosti. Mozak se zbog toga lagano povuče od lobanje, što izaziva taj nelagodan osećaj. Kad popijete vodu, mozak će se vratiti u normalan obim i glavobolja bi tada trebalo da prestane.

6. Pospanost
Sledeći put kada vas uhvati popodnevna pospanost, uz šolju kafe (ako je pijete) svakako uzmite i čašu vode. Osećaj umora uobičajen je znak dehidracije. U britanskoj studiji iz 2015. godine jedan od pet pacijenata pokazivao je simptome koji su mogli da budu posledica nedovoljnog unosa vode, uključujući umor.

7. Grčevi u mišićima
U trkačkom svetu prevladava teorija da ispijanje velikih količina vode može da spreči pojavu grčeva u mišićima, a neki lekari veruju da nedostatak vode uveliko smanjuje cirkulaciju krvi bitnu za normalan rad mišića. To onda može da dovede do grčenje mišića, posebno tokom vežbanja. Studija iz 2015. godine tu teoriju dovela je u pitanje, ali dok se stvari ne razjasne, ne može da škodi ako popijete dodatnu količinu vode pre vežbanja.

8. Loš zadah
Dehidracija može da prouzrokuje i halitozu, odnosno zadah iz usta. Dobra vest je da bi rešenje moglo da bude jednostavno: ispijanje vode može da podstakne stvaranje pljuvačke koja će očistiti usnu duplju od bakterija koje uzrokuju neprijatan zadah.

9. Zatvor
Uzrok zatvora često je vrlo jednostavan – dehidracija. Kada u organizmu nema dovoljno vode, debelo crevo uzeće vodu iz stolice, što će otežati obavljanje velike nužde.

10. Suva koža
Nekad je teško uočiti razliku između dehidrirane kože, što može da se reši s dovoljnim unosom vode, i suve kože, što je tip kože. Suva koža obično zateže, svrbi i iritirana je. Dehidrirana koža je, s druge strane, bez sjaja, zategnuta i često se peruta. Bez obzira na to da li je vaša koža dehidrirana ili prirodno suva, čaša vode dobar je izbor u oba slučaja.

11. Loša koncentracija
Dehidracija nema samo fizičke simptome. Ponekad i blaga dehidracija može da bude dovoljna da oteža koncentraciju i za jednostavne zadatke. To ne znači smanjenje mentalnih sposobnosti, ali zbog dehidriranosti ti zadaci mogu se činiti težim, kao i nastojanje da se zadrži fokusiranost. To pak može da izazove osećaj razdražljivosti, a kada počnete da se osećate tako, znate šta vam je činiti – popijte čašu vode, piše Zadovoljna.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here