pixabay.com

Svakodnevna ishrana bazirana na balansu i umerenom unosu svih namirnica je idealan put ka zdravom životu, ali ponekad se desi da određene namirnice konzumiramo više nego što bi trebalo. Tako je kada je reč o mesu i mesnim prerađevinama, pa se postavlja pitanje šta se tada dešava u našem organizmu.

Prekomeran unos mesa može izazvati umor. Meso obiluje proteinima koji nam daju energiju i nakon konzumacije bi trebalo da imate energiju, ali problem je u tome što procesuirano meso, prema mnogim studijama, utiče na psihički umor i nema iste nutritivne vrednosti.

Preterana konzumacija mesa može dovesti do čestih prehlada. Meso ne sadrži vitamine, pogotovo vitamin C, najvažniji za naš imunitet, a konzumiranje previše mesa, automatski znači da konzumirate manje povrća i voća, koje je najvažnije za održavanje zdravlja.

Loše za srce

Možete razviti i ozbiljne probleme sa varenjem. Ako vam se ishrana sastoji pretežno od mesa, to znači da ne unosite vlakna koja se nalaze u voću, povrću i žitaricama, i tako možete prouzrokovati zatvor ili bolno pražnjenje creva.

Preteranim konzumiranjem mesa možete naštetiti i svom srcu. Vlakna koja nećete dobiti unosom mesa omogućuju telu da apsorbuje holesterol i štiti vam srce. Ako jedete meso ili još gore prerađeno meso i izbegavate ostale zdrave namirnice, srce bi moglo biti ozbiljno ugroženo. Te su vrste mesa nakrcane zasićenim masnoćama i stvaraju loš holesterol.

Možete dobiti i bubrežne kamence jer pojačanim konzumiranjem crvenog i belog mesa unosite i veću količinu azota, koji u organizmu stvara kalcijum koji se zatim pokušava izbaciti kroz bubrege i tada se mogu javiti bolni kamenci, koji će kad-tad zahtevati hospitalizaciju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here