EPA/Balazs Mohal

Sporazum o strateškom partnerstvu Mađarske i Srbije mogao bi osim ekonomskog, infrastrukturnog i drugog prosperiteta dve države da rezultira još boljom saradnjom dve zemlje po nizu pitanja, a nije isključeno ni da će u nekom momentu Mađarska razmisliti o preispitivanju priznanja Kosova, mišljenja je istoričar Saša Adamović.

Premijer Mađarske i Srbije Viktor Orban i Ana Brnabić su u Budimpešti potpisali Sporazum o strateškom partnerstvu dve zemalja što je, po oceni profesora Adamovića, izuzetno dostignuće i Srbije, i Mađarske.

– Pokazalo se na velikom broju primera da Srbija i Mađarska poslednjih godina izuzetno dobro sarađuju na mnogim poljima i da ovakav sporazum zapravo služi samo daljem produbljivanju veoma, veoma dobrih odnosa – kaže Adamović za Sputnjik.

– Očito je da je Mađarska država koja od svih drugih članica EU najviše želi saradnju sa Srbijom ali takođe bi volela da se put Srbije ka EU ubrza – dodaje Adamović.

Orban bode oči Briselu

On napominje da Mađarska zbog politike koju vodi premijer Orban, koja je suverenistička i zasniva se na tradicionalnim evropskim i hrišćanskim vrednostima, i te kako bode oči Briselu i svim globalističkim snagama koje umnogome još određuju sudbinu EU.

Takva politika, dodaje Adamović, ne može da se dopada Briselu, ali Orban smatra da je njegov posao pre svega zaštita državnih i nacionalnih interesa Mađarske a sve ove godine svedoci smo da on upravo i radi na tome, počev od migrantske politike pa nadalje.

– Jasno je da Brisel svojom politikom pokušava da izoluje Orbana, kada je reč o migrantskoj politici, jer se Briselu ne bi dopalo da i neke druge države krenu tim putem. A videli smo da Orbana po ovom pitanju, u stopu prate i Češka, Slovačka, Poljska a očito je da briselskom establišmentu to nije prihvatljivo – objašnjava Adamović.

Moguće i preispitivanje kosovske nezavisnosti?

Bitna stavka u odnosu Srbije i Mađarske koja je inače priznala Kosovo jeste, po mišljenju Adamovića, što bi posle ovog sporazuma u tome moglo doći do izvesne promene.

– U ovom trenutku moraćemo još neko vreme da sačekamo dok možda još ne sazri svest da je nužno preispitivati politiku priznanja nezavisnog Kosova. Mislim da sama Mađarska nije daleko od momenta kada bi tu politiku mogla da počne da preispituje. Ali to ćemo još videti, možda u veoma bliskoj budućnosti – smatra Adamović.

Dokumente o strateškoj saradnji Srbija ima potpisane sa Italijom i Francuskom, što se tiče EU, dok sporazume o strateškom partnerstvu ima sa Azerbejdžanom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Rusijom i Kinom.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime