Pexels

Koronavirus izaziva sistemsku bolest Covid-19 i, u zavisnosti od toga koji organski sistem je zahvaćen, neophodna je određena nutritivna podrška, kako u lečenju tako i u oporavku.

Ključna uloga

Najviše je ugrožen respiratorni sistem te, osim medicinskog lečenja, treba uključiti i nutritivno, u cilju boljeg i lakšeg oporavka, kazala je nutricionista Inga Marković.

– Ishrana igra ključnu ulogu u prevenciji i lečenju svih respiratornih poremećaja. Naravno, odgovarajuća ishrana mora biti individualizovana i bazirana prvenstveno na biohemijskoj strukturi individue. Međutim, postoje i neka uopšena pravila koja mogu da ublaže i olakšaju stanja pri respiratornim problemima – govori Marković.

Akcent postkovid ishrane, dodaje ona, treba biti na složenim ugljenim hidratima, s dosta biljnih vlakana iz integralnih žitarica, graška, voća i povrća. Pojačan unos omega-3 masnih kiselina iz ribe, kao što su tuna i losos, neophodan je.

– Prateći je i obavezan povećan unos hlorofila kroz unos blitve, spanaća, rukole, kelja, peršuna, mlade zelene pšenice. Ceđena šargarepa, u kombinaciji s malo peršuna ili celera, idealan je napitak koji treba svakodnevno uvrstiti u nutritivni plan prehrane. Ceđeni prirodni sokovi od narandže i limuna su, takođe, neizostavan deo – savetuje Marković.

Vežba disanja

Ona ističe kako povrće i voće treba da bude kratko bareno, ali može i sirovo da se jede.

Od začina koristiti beli luk, đumbir, kim, beli biber.

– Pacijentima se preporučuje i kašičica hladnoceđenog maslinovog ulja ujutro na prazan stomak. To pomaže izbacivanju toksina iz pluća, jetre i creva. I, naravno, kod respiratornih smetnji vežbe disanja su obavezne, kao i boravak na čistom vazduhu bez teže fizičke aktivnosti – napominje Marković.

Isključiti konzerviranu hranu

Pčelinji polen i med, u kombinaciji s prirodnim vitaminom C iz voća i povrća, kaže Inga Marković, takođe, treba da se svakodnevno konzumira.

– Pojedini konzervansi i konzervirana hrana mogu pojačati simptome respiratornih poremećaja, pa je najbolje da se isključe na period od tri meseca, za koji se smatra da je neophodan za potpuni oporavak. Kod osoba koje imaju i hipertenziju so i industrijski začini se potpuno isključuju na isti period – dodaje Marković.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime