Umor – moderna dijagnoza, koja mori ljude u 21. veku! Zna se da čovek danas mahom malo spava. Radi od jutra do sutra a i kad legne u postelju, zuri u TV ili ekran mobilnog telefona. Ipak, premor nije samo posledica prekomernog izrabljivanja tela. On lekarima može da ukaže na sijaset boljki koje nekad ne žele jasno da promole glavu i pokažu svoje lice, već se maskiraju iscrpljenošću.

Kada čovek poseti doktora i požali mu se na manjak energije i pospanost, prvo što stručnjaci urade je da pošalju pacijente na analizu krvi. Anemija tj. manjak gvožđa u krvi je jedan od “slavnih” problema u organizmu koji slabi koncentraciju i stvara umor kod čoveka. Ovo stanje često može da bude alarm za divljanje hormona štitne žlezde. Osobe, koje u kartonu imaju dijagnozu Hašimoto sindrom, navode da su, dok nisu saznali za ovo oboljenje, bili malaksali svakog dana. Dijabetičari se takođe često susreću sa umorom koji ih parališe pogotovo kada imaju nagle skokove i padove nivoa šećera u krvi. Plućna oboljenja poput pneumonije, astme i hroničnih opstruktivnih poremećaja često se manifestuju iscrpljenošću koja nema opravdanje.

Kada srce strada, umor vreba iza ćoška. Srčana oboljenja, koronarne bolesti, srčana slabost su dijagnoze koje idu ruku pod ruku sa manjkom energije i pospanošću.

Želudac kao alarm

I dok su pojedina oboljenja poput srčanih bolesti i anemije prvo što vam padne napamet kada osetite umor, postoje i stanja koja izazivaju pospanost a na njih nikad ne biste posumnjali. Problemi sa želucem i vraćanje kiseline (GERB – Gastroezofagusna refluksna bolest) i te kako iscrpljuju organizam.

Miomi kradu energiju

Miomi na materici su mahom benigne tvorevine koje mogu ženama da naprave mnogo problema. Najčešće se ova dijagnoza manifestuje pojačanim krvarenjem, poremećajem ciklusa i bolovima u donjem delu stomaka, ali ponekad može da izazove i brzo zamaranje ili hronični umor.