pixabay.com

Porast zaliha uticao je na pad svetskih cena prehrambenih proizvoda u avgustu, osim pirinča i šećera, saopšteno je danas iz Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

FAO indeks svetskih cena prehrambenih proizvoda koji na mesečnom nivou prati promene u svetskim cenama prehrambenih proizvoda kojima se trguje na globalnom nivou, u avgustu je u proseku iznosio 121,4 poena, što je za 2,1 odsto manje u odnosu na jul i čak 24 odsto manje od rekorda koji je dostigao u martu 2022. godine.

Cene biljnih ulja smanjile se u avgustu za 3,1 odsto, delimično preokrenuvši veliki porast od 12,1 odsto u julu, a svetske cene suncokretovog ulja opale su za skoro osam odsto tokom meseca, usled slabljenja globalne potražnje za uvozom i rastućeg broja ponuda velikih izvoznika.

Svetske cene sojinog ulja opale su zbog poboljšanih uslova za useve soje u Sjedinjenim Američkim Državama, dok su cene palminog ulja umereno pale usled sezonskog porasta proizvodnje u zemljama jugoistočne Azije.

Vrednost indeksa cena za žitarice smanjila se za 0,7 odsto u odnosu na jul, a svetske cene pšenice pale su za 3,8 odsto u avgustu usled povećane dostupnosti od strane vodećih izvoznika, dok su međunarodne drugih žitarica pale za 3,4 odsto usled velikih globalnih zaliha kukuruza iz rekordne žetve u Brazilu i skorašnje žetve u SAD.

Nasuprot tome, vrednost indeksa za cene pirinča porasla je za 9,8 posto u odnosu na jul i dostigla 15-godišnji nominalni nivo, što je odraz promena na tržišu nakon zabrane izvoza indijskog belog pirinča od Indije, najvećeg svetskog izvoznika pirinča.

Neizvesnost oko trajanja zabrane i zabrinutost oko izvoznih ograničenja dovela je do toga da akteri lanca snabdevanja zadrže deonice, ponovo pregovaraju o ugovorima ili prestanu da daju ponude cena, usled čega se trgovina ograničila na male obime i prethodno zaključenu prodaju.

Vrednost indeksa cena mlečnih proizvoda smanjena je za četiri odsto u odnosu na jul, predvođena svetskim cenama mleka u prahu i obilnim zalihama iz Okeanije.

Svetske cene putera i sira takođe su pale, delimično i zbog nedovoljnih tržišnih aktivnosti u vezi sa letnjim odmorima u Evropi.

Cene mesa u svetu pale su 3,0 odsto, najviše su pale svetske cene ovčetine, zbog porasta izvoznih raspoloživosti uglavnom iz Australije i slabijom potražnjom iz Kine, a velike zalihe, takođe, su takođe uticale na pad cena svinjskog, živinskog i goveđeg mesa.

Kako je navedeno, vrednost indeksa svetskih cena šećera porasla je za 1,3 odsto u odnosu na jul, dok je u avgustu porasla u proseku za čak 34,1 odsto više od svoje vrednosti pre godinu dana.

Povećanje je uglavnom izazvano pojačanom zabrinutošću zbog uticaja fenomena El Ninjo na useve šećerne trske, zajedno sa količinom kiše koja je u avgustu ispod proseka i suvim vremenskim uslovima na Tajlandu.

Veliki usev šećera u Brazilu ograničio je rast svetske cene šećera, kao i smanjena cena etanola i slabljenje brazilskog reala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here