Tanjug
Portparol EU Peter Stano

Portparol EU Peter Stano izjavio je danas na konferenciji za medije da Brisel uvodi mere protiv Kosova, i da su neke odmah primenjene, ali i da se o sledećim koracima i dodatnim merama raspravlja.

Stano je naveo da su uvedene mere protiv Kosova privremene i da se mogu ukinuti.

– Nema sankcija protiv Kosova već ima serija mera ili predloga za seriju mera, i neke su odmah primenjene a o nekima se dalje raspravlja, i članice će raspravljati i odlučivati o tome idemo li na sledeći korak. Spektar mera je relativno širok, ali one se mogu opozvati i privremene su i uvodiće se u skladu sa razvojem situacije na terenu – naveo je Stano.

Na pitanje o lokalnim izborima održanim 23. aprila u četiri opštine na severu Kosova, Stano je rekao da je na njima izlaznost bila “veoma, veoma niska, kao i da nisu doneli potrebno rešenje situacije”.

– Oni su samo doprineli novoj eskalaciji nasilja. Imamo erupciju tenzija i nasilja. Ima toliko problema i izazova. Pokušavamo da pomognemo da se prevaziđe kriza – rekao je Stano.

Stano je naveo da su tokom prethodnih dana imali veoma intenzivne kontakte na najvišem nivou između Evropske unije i partnera sa obe strane, kako bi se pronašao način da se izađe iz statusa kvo na Kosovu, jer kako navodi “opet imamo situaciju koja nam pokazuje da nema deeskalacije”.

– Rekli smo da status kvo mora biti završen, moramo izaći iz krize i nastaviti proces smirivanja situacije na severu Kosova. Ponavljamo pozive premijeru Kurtiju koji u ovom slučaju nije uspeo da preduzme korake za deekalaciju sukoba – istakao je portparol.

On je dodao da će se nastaviti diplomatske aktivnosti Evropske unije i da su 27 članica EU pripremile restriktivne mere koje će biti primenjene i i koje će dati efekte u odnosu na Kosovo.

– I dalje očekujemo od premijere Kurtija da primeni korake kako bi odmah došlo do deeskalacije sukoba, a ukoliko do toga ne dođe posledice će biti suspendovanje kontakata na visokom nivou – zaključio je Stano.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here