Stara škola kapitalizma u Roterdamu

0

 

Film “Stara škola kapitalizma” biće prikazan u okviru selekcije “Spektrum” koju po obrazloženju programera festivala "čine filmovi iskusnih filmskih autora koji daju esencijalni doprinos međunarodnoj filmskoj kulturi”.

 

Radnja filma smeštena je u sred talasa radničkih protesta koji se šire Srbijom.

 

Revoltirani radnici provaljuju kapije fabrike u kojoj su radili i s razočarenjem otkrivaju pustoš koju su za sobom ostavili novi vlasnici.

 

Sukobljavanja koja slede, među kojima se desi i okršaj između radnika u opremi za američki fudbal i gazde i njegovog obezbeđenja u pancirima, ne dovode do razrešenja. Grupa mladih anarhista, u znak solidarnosti kidnapuje gazde i uzima ih kao taoce.

 

Žrtve tranzicije

 

"Film ‘Stara škola kapitalizma’ je priča o radnicima koji su žrtve tranzicije, ljudima koje zapravo nikad ne vidimo jer njih glavnina medija ne tretira drugačije nego kao neke bivše ljude slabih kvalifikacija koji su nosili jedan neuspešan sistem, tako da i treba da budu žrtve, paćenici, da ostanu obespravljeni i poniženi. To je jedna ogromna, nova ideološka magla koju konstruiše vladajuća nomenklatura i novobogataši koji to rade iz prostog razloga što je ogroman deo njihovog bogatstva zapravo stvoren na manipulaciji ljudima koji su radili u socijalizmu“, kaže o filmu Žilnik.

 

Redovna bioskopska distribucija filma “Stara škola kapitalizma” planirana je za februar.

Zastupnik ruskih tajkuna, broker s Volstrita i dolazak potpredsednika SAD-a Bajdena u posetu Beogradu – neočekivano zapliću sled događaja, vodeći priču do šokantnog završetka.

 

Film beleži sve kompleksniji, a opet i krajnje živopisan pregled sadašnjeg vremena i društvenih previranja pod razarajućim uticajima domaćeg i stranog kapitala.

 

Osim “Stare škole kapitalizma” u istoj selekciji biće prikazan još jedan domaći film – “Medeni mesec” Gorana Paskaljevića – kao i niz najnovijih ostvarenja vrhunskih filmskih stvaralaca poput Vernera Hercoga, Vesa Andersona, Toda Solondza, Aleksandra Sokurova, Frensisa Forda Kopole, Miloša Formana, Kler Deni, Elije Sulejman, Širin Neshat, i drugih.

 

Trideset deveto izdanje jednog od najprestižnijih svetskih festivala, uz 15 filmova koji se takmiče za glavnu "Tajger" nagradu za debitantsko ostvarenje, nudi veliki broj internacionalnih premijera, najnovije filmove značajnih filmskih autora, kao i brojne programe namenjene filmskim stvaraocima i profesionalcima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here