Stare igračke su i danas zabavne

0

A. Krasojević
Đaci koji su posetili Muzej igračaka
 

Cilj im je da kod mališana stvore naviku da posećuju ustanove kao što su muzeji, da razviju kod učenika kulturu ponašanja na takvim mestima i da im otkriju izvore znanja, ali i zabave, različite od onih koji preovlađuju u njihovoj svakodnevici.

– Važno nam je bilo i da se deca iz različitih grupa druže i stiču svest o pripadanju srpskoj zajednici u Švajcarskoj, ali i da se bolje upoznaju sa sredinom u kojoj žive. Budući da su pred nama dani darivanja, nadale smo se da ćemo nekima od njih pomoći da odluče šta će zatražiti u svom pismu Deda Mrazu – kaže nastavnica Romana Radović i dodaje da su kroz izuzetno zanimljivu postavku učenike na uzrastu prilagođen način vodili stručni vodiči Muzeja igračaka.

Romana objašnjava da su đaci mogli da nauče od kakvih su se materijala izrađivale lutke, ali i kako su nekada izgledali i radili vozovi-igračke. Učenici su takođe mogli da se uvere da su pedesetak godina stare igračke na navijanje i dalje zabavne, ali i da zaključe po čemu se sve razlikuju od modernih. Posmatrajući kućice za lutke mogli su da nauče ponešto i o životu ljudi u drugoj polovini 19. i prvoj polovini 20. veka.

Pored toga što su posetili muzej, učenici su učestvovali i u radionicama sa temom igračaka koje su osmislile i vodile njihove nastavnice. Čitao se Andersenov "Olovni vojnik", deca su se pretvarala u oživele igračke, a radilo je i lutkarsko pozorište. Ovu malu ekskurziju posvećenu detinjstvu i mašti upotpunili su šetnja kroz praznično okićeni Cirih i iznenadni susret s Deda Mrazom.

Predstave

Učenici grupa u kojima predaje Romana Radović izveli tokom poslednje nedelje nastave tradicionalne novogodišnje priredbe. U Vecikonu, u sali škole Feld, učenici su izveli predstavu i poželeli publici srećnu Novu godinu, a zauzvrat su od Deda Mraza dobili paketiće. U ulogama stare i Nove godine, Deda Mraza i veselih pahuljica našli su se i učenici u Efretikonu, a đaci iz grupe u Dietikonu su, pored recitovanja, pokazali da imaju dara i za pevanje. Publika je pohvalila izvođače, a najviše su uživali mališani – budući đaci Dopunske škole. Da učenici za svoj trud i redovno pohađanje nastave budu nagrađeni paketićima postarali su se i članovi Saveta roditelja grupe iz Afoltern am Albisa.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here