SPC

Sveštenstvo eparhije austrijsko-švajcarske ove godine okupilo se u manastiru Studenica, a poklonička i radna poseta započeta je molitvenim okupljanjem u Hramu Svetog Save u Beogradu.

Episkop austrijsko-švajcarski Andrej odslužio je kratak pomen blaženopočivšem patrijarhu Irineju, u prisustvu episkopa remezijanskog Stefana, vikara patrijarha Porfirija i uz molitveno učešće 40 sveštenika i đakona.

Posebnu radost sveštenstvu pričinilo je prisustvo patrijarha Porfirija koji je izdvojio dragoceno vreme i priredio obilnu trpezu ljubavi za sve goste i blagoslovio ih uoči predstojećeg Velikog posta, hrabreći sveštenike da istraju na putu Svetog Save.

Godišnje sabranje i seminar sveštenstva eparhije austrijsko-švajcarske održano je u manastiru Studenica.

Iguman manastira arhimandrit Tihon dočekao je sveštenike i stavio im uz blagoslov nadležnog episkopa žičkog Justina na raspolaganje sve postojeće kapacitete za uspešno i neometano odvijanje planiranog događaja.

Završni pečat na radne dane Sabranja austrijsko-švajcarskog sveštenstva u Studenici stavljen je posetom Isposnici Svetog Save, mestu pisanja Studeničkog tipika.

O tim stranicama duhovnog opita i jedinstvu Studeničkog tipika i Savinog žitija Svetog Simeona, sveštenstvu je govorio iguman studenički Tihon.

Dragoceno izdanje Studeničkog tipika, objavljenog integralno, sa njegovom prvom glavom koja sadrži žitije prepodobnog Simeona, iz 2018. godine stavljena je takođe na uvid prisutnima.

Nezaobilazna stanica za poklonike na povratku za Austriju i Švajcarsku predstavlja manastir Žiča, mesto rođenja srpske crkve.