EPA-EFE

Predsednik skupštine predsednika pokrajina Austrije i predsednik pokrajine Gornja Austrija Tomas Štelcer istakao je da su svi bili iznenađeni koronavirusom i da niko u svetu nije bio pripremljen, i da sada imamo vanrednu situaciju koju naše generacije nisu do sada videle.

Štelcer je, u debati na državnoj televiziji ORF, kazao da se mere za zaustavljanje širenja virusa i savladavanje problema koji su s tim vezani stalno razvijaju.

U diskusiji pod naslovom “testiranje, zaštita, pomoć – koliko je snažan naš zdravstveni sistem”, ministar zdravlja Rudolf Anšober ukazao je da Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da se testiraju svi slučajevi sumnje u infekciju.

Uz to, dodaje, svaki lekar u Austriji ima mogucnost da naloži test za svog pacijenta, bilo sumnje ili ne.

Proširenjem kapacitera za pregled ministar najavljuje redovno testiranje medicinskog osoblja, ali ukazuje i da infekcija može nastupiti i neposredno posle negativnog testa.

– Nemamo kapacitete da testiramo čitavu Austriju. Ne verujem da trenutno sprovodimo suviše malo testiranja”, rekla je virolog Monika Redlberger-Fric.

Do sada je više od 23.000 testova sprovedeno, od kojih je svaki šesti bio pozitivan.

Ministar Anšober je najavio da će zdavstvo u naredne dve do tri nedelje masovno povećati broj testova. Rekao je da su austrijske vlasti naručile i dodatne respiratore, ali da je problem da su Nemačka i Francuska zabranile izvoz tih proizvoda pa je već plaćena roba bila blokirana.

Anšober je preneo da je Austrija proteklih dana zaštitnom opremom pomogla italijanski region Južni Tirol, na zahtev predsednika tog regiona Arnoa Kompačera.

Štelcer i Anšober bili su jedinstveni u stavu da Austrija u budućnosti kod tako strateški važnih proizvoda mora obezbediti sopstvenu proizvodnju i nezavisnost.

– Moramo u tim oblastima biti nezavisniji – naglasio je ministar.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here