Facebook/PrueCarMP
Ministarka Pru Kar u poseti najmlađim đacima

Vlada Novog Južnog Velsa pokrenula je program kojim želi da privuče zainteresovane za karijeru u prosveti. Ministar obrazovanja Džejson Kler kaže da je projekat „Budi taj učitelj“ osmišljen da „inspiriše ljude“ da počnu da se bave tom profesijom.

Već duže u Australiji postoji deficit prosvetnih radnika, a Novi Južni Vels se kao najmnogoljudnija država u najvećoj meri suočava s ovim problemom.

Kako je rekao ministar Kler, u narednih nekoliko nedelja vlada će otvoriti prijave za stipendije u vrednosti do 40.000 dolara po osobi, kako bi podstakla ljude da se prekvalifikuju i postanu nastavnici.

– Moramo da izmenimo i kurseve na univerzitetima kako bismo bili sigurni da nastavnici imaju veštine i znanja koji su im potrebni od prvog dana. Mnogi od njih mi kažu da kada su prvi put ušli u učionicu, nisu imali osećaj da su spremni za posao – rekao je Kler.

Zamenica premijera Novog Južnog Velsa Pru Kar nada se da će kampanja za regrutovanje novih nastavnika, u koju će biti uloženo 10 miliona dolara, podstaći „reformu obrazovnog sistema“.

Kampanja „Budi taj učitelj“ uključivaće i sadašnje nastavnike iz cele Australije, koji će sa budućim kolegama deliti iskustva iz karijere koja su im pomogla da shvate koliko je posao predavača vredan i koristan.

Govoreći na početku kampanje, Pru Kar je rekla da reforma obrazovanja počinje sa „ulaganjem u nastavnike koji obrazuju sledeću generaciju Australijanaca“.

– Vlada Novog Južnog Velsa apsolutno se ne obazire na činjenicu da ćemo reformi obrazovnog sistema pristupiti kroz prizmu vrednovanja divne nastavničke profesije. Način na koji govorimo o nastavnicima, način na koji stvaramo nastavnike, treba da učinic veliku razliku kako bismo bili sigurni da ćemo privući više ljudi u ovu profesiju, u profesiju koja pomaže da započnu sve druge profesije – “, rekla je zamenica premijera Novog Južnog Velsa.

Nacionalna reforma školstva

Ministar obrazovanja NSW Džejson Kler istakao je da je sledeća školska godina veoma značajna, jer će biti sklopljen novi nacionalni sporazum o reformi školstva. Ovaj sporazum se odnosi na to da se obezbedi „pravično finansiranje za škole“, kao i da se to finansiranje poveže sa strategijama koje će pomoći da školska deca koja zaostaju s gradivom, što pre uspeju da sustignu svoje vršnjake.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here