B. Đorđević
NE MOGU SVI DA DOĐU U KLUPE: Jedan od razreda u Berlinu

Mnoga deca koja bi želela da pohađaju nastavu srpskog jezika ne mogu to da čine, jer žive daleko od Berlina. Njihovi roditelji rade i nisu u mogućnosti da ih redovno dovode na nastavu. Povremeni dolazak bi se možda, ponekad, i mogao organizovati, ali je za pravi uspeh i napredak u učenju potrebno redovno pohađati časove.

Zbog toga je Ministarstvo prosvete Srbije, uz podršku Ambasade Republike Srbije u Berlinu, odlučilo da u predstojećoj školskoj godini za decu koja žive izvan Berlina a žele da se pridruže nastavi, osnuje onlajn odeljenje i tako im omogući da uče, razvijaju i neguju svoj maternji jezik i kulturu i da se upoznaju i na novi način druže sa vršnjacima. “Vesti su o tome već pisale, a u međuvremenu su pristigle i prve prijave. Obzirom da uskoro počinje škola u Berlinu i da se naši ljudi tek vraćaju sa odmora, očekuje se da će interesovanje biti i mnogo veće.

Za onlajn odeljenje se mogu prijaviti deca od 7 do 14 godina koja žive u pokrajinama: Brandenburg, Saksonija, Tiringija, Saksonija-Anhalt i Meklenburg-Donja Pomeranija. Nastava bi se odvijala jednom nedeljno po prethodno utvrđenom rasporedu i mogu je pohađati sva deca čiji je maternji jezik srpski bez obzira na mesto rođenja. Izučavaće se tri predmeta: Srpski jezik, Moja otadžbina Srbija i Osnovi kulture srpskog naroda.

Kada epidemiološka situacija dozvoli, Dopunska škola će u saradnji sa Ambasadom u Berlinu, organizovati dolazak dece iz onlajn odeljenja u Berlin i druženje sa vršnjacima, sportski dan, predstavu i dr.

Nastava počinje nedelju dana kasnije od početka redovne školske godine, a završava se nedelju dana ranije. Na početku školske godine roditelj(i) popunjava(ju) upisnicu u koju se unose podaci o učeniku (ime, prezime, razred, telefon, adresa).

Tokom godine nastavnici vode evidenciju za svakog učenika na zakonom propisanim obrascima – matičnim knjigama i dnevnicima rada koji se čuvaju u Ambasadi Republike Srbije u Berlinu. Na kraju školske godine, učenici koji završe razred dobijaju đačku knjižicu sa ocenama, a na kraju školovanja i UVERENjE (ranije svedočanstvo) o završenom školovanju. Ministarstvo prosvete, Srbije obezbeđuje sredstva za realizaciju nastave, tako da učenici ne plaćaju školarinu.

Mirjana Stefanović, ambasador dr Snežana Janković i Marija Aleksić

Upis imejlom

Roditelji decu mogu da prijave za upis u školu elektronskim putem na sledeću adresu: srpskadopunskaskola@gmail.com. Takođe mogu da se jave i nastavnicama Mariji Aleksić na telefeon +49 15778541949, Mirjani Stefanović na +49 157 83168631 i koordinatorki Biljani Bukinac na +49 163 172 8684, koje će odgovoriti na svako pitanje.