Stoidis: Grčka neće priznati Kosmet

0

Demantovao izjavu Hisenija da će Grčka priznati Kosmet: Dimostenis Stoidis
 

 

 

 

"Meni nije jasan izvor Hisenijevih informacija i preciznost njegovih izjava. Stabilan, principijelan stav Grčke po tom pitanju je poznat", rekao je Stoidis, komentarišući Hisenijevu izjavu bečkom "Standardu".

 

Stoidis je podsetio da je premijer Grčke Jorgos Papandreu nedavno ponovio stav Grčke predsedniku Srbije Borisu Tadiću. Premijer Grčke Jorgos Papandreu je početkom januara u Beogradu istakao da je reč o "složenom pitanju" i da se Grčka "zauzima za rešenje koje će biti zasnovano na povelji UN i poštovanju međunarodnog prava".

 

Papandreu, koji je u Beogradu kao počasni gost prisustvovao godišnjoj ambasadorskoj konferenciji Ministarstva spoljnih poslova, rekao je i da je njegova zemlja podržala inicijativu Srbije da se obrati Međunarodnom sudu pravde i traži savetodavno mišljenje o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

 

"U međuvremenu, potrebno je učiniti sve da se poboljša život ljudi na terenu", napomenuo je Papandreu.

 

Hiseni je bečkom listu rekao da očekuje da će posle odluke Međunarodnog suda u Hagu o nezavisnosti Kosmeta, niz zemalja koje to još nisu učinile priznati južnu pokrajinu kao samostalnu državu.

 

Hiseni je prebacio vlastima u Srbiji da "destabilizuju region" i poručio da "nezavisnost Kosmeta ne može da se poništi nikakvim pregovorima". On je rekao da "zemlje koje još nisu priznale Kosovo, od strane ostalih članica mogu da očekuju prijateljski pritisak da to učine" i naveo posebno da se "Grčka tu kreće u pravom pravcu".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here