pixabay.com
Foto: Ilustracija

Do otkrića dva i po metra dugačke stonoge, naučnici su došli slučajno.

Naučnici kažu da je do otkrića došlo sasvim slučajno na plaži u Nortamberlandu u Velikoj Britaniji. Oni su na toj plaži pronašli najveći ikada otkriven fosil diplopode, najobimnije grupe stonoge.

Fosil pokazuje da je ova diplopoda bila duža od 2,5 metara i teška oko 50 kilograma, prenosi Bi-Bi-Si.

Stručnjaci su fosil prvi put spazili fosil 2018. godine u velikom komadu peščara, koji se obrušio na plažu na severu Engleske.

– Otkrili smo ga potpuno slučajno – kaže Nil Dejvis sa naučnog odeljenja Univerziteta Kembridž, koji je analizirao 75 centimetara dugačak fosil.

– Stena se nakon pada otvorila savršeno otkrivajući fosil, a jedan od naših studenata je natrčao na njega dok se šetao plažom – kaže Dejvis.

Kada je džinovska diplopoda živela pre 326 miliona godina, severoistok Engleske imao je skoro tropsku klimu.

Primerak je pronađen u nekadašnjem koritu reke. Vrlo je moguće da se ne radi o fosilu mrtve životinje, već o egzoskeletu koji je masivna diplopoda odbacila dok je rasla.

– Pronalaženje fosila džinovskih dijapoda se dešava veoma retko, jer su se njihova tela raspadala nakon što bi uginule, pa je moguće da je ovo ljuštura koju je životinja odbacila dok je rasla. Još nismo pronašli fosilizovanu glavu – istakao je Dejvis.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here