Screenshot
Džoš Kalinen, sekretara RAFFWU (prvi sleva)

Stotine zaposlenih u supermarketima, Kolsa i Vulvortsa, širom zemlje su u subotu, 7. oktobra napustile posao u deset sati ujutru, tražeći bolje plate i sigurnije uslove rada. Bio je ovo prvi štrajk zaposlenih u supermarketima u istoriji Australije i trajao je do 12 sati.

Zaposleni, koje predstavlja Sindikat radnika maloprodaje i brze hrane (RAFFWU) prekinuli su rad na dva sata u prodavnicama u Novom Južnom Velsu, Viktoriji, Kvinslendu, Zapadnoj Australiji, Južnoj Australiji i Kanberi.

Učestvovalo je oko 1000 članova RAFFWU-a, a savezni sekretar sindikata, Džoš Kalinen, je izjavio da se osoblje bori za veće plate, bezbednija radna mesta i bezbedne poslove.

– Radnici su plaćeni nekoliko centi više od minimalne zarade. Oni samo žele platu za pristojan život kako bi se izborili sa rastućim troškovima života. Neki od njih ne mogu da priušte čak ni namirnice koje prodaju – istakao je sekretar.

Takođe je naglasio da je žele da povremeni radnici dobiju stalne poslove i da se preduzmu mere protiv nasilja u prodavnicama.

– Osoblje samo žele da imaju više sati rada u ugovoru na koje mogu da se oslone. Mega kompanije koje ostvaruju mega profit trebalo bi da budu u stanju da to obezbede. Takođe, želimo da vidimo da svaki put kada je radnik napadnut ili zlostavljan da ta radnja bude tretirana kao zločin. Nivo zlostavljanja, zastrašivanja, pretnji i napada je bez presedana i nečuvena, a poslodavci ne mrdaju prstom da to zaustave – istakao je Kalinene.

Inače, ova industrijska akcija je, takođe, trebalo da se održi u prodavnicama u petak, 6. oktobra, što je izazvalo optužbe za odmazdu.

Naime, RAFFWU tvrdi da je Kols rekao da neće platiti radnike koji stupe u štrajk.

Nakon toga Sindikat je izašao sa saopštenjem da Kols isplaćuje bedne plate, a onda prete radnicima da će im takve plate oduzeti ukoliko se usude da ustanu za odbranu svojih prava.

– Da ne bi bilo nesporazuma, radnici nisu plaćeni da štrajkuju, a radnici Kolsa koji su štrajkovali juče, neće biti plaćeni. Odbijanje da plati radnike dok zabranjuju ograničeni rad je izbor Kolsa u njegovoj nemilosrdnoj eksploataciji radnika. Vulvorts nije napravio isti izbor i trenutno ne odbija da plati radnicima koji su bili u štrajku – naglasio je sekretar Sindikata.

Zaposleni u štrajku su se u Viktoriji okupili u Melburnu i Gipslendu. U Novom Južnom Velsu se štrajkovalo u Sidneju i Broken Hilu, dok štrajk u Kvinslendu organizovan na tri mesta, Brizbejn, Čarters Tovers i Gledston. Štrajk je organizovan i u glavnim gradovima Zapadne i Južne Australije i Tasmanije.

Portparol Kolsa je u saopštenju rekao da štrajk organizovan u subotu nije bio smetnja kupcima, niti je bilo kakvog poremećaja u radu prodavnica.

– U ovoj fazi, manje od 20 članova našeg je učestvovalo u akciji obustavljanja rada na dva sata. Koles nastavlja da isplaćuje više plate zaposlenima nego što je industrijskim ugovorom predviđeno i ujedno je povećao godišnje plate za 5,75 odsto na osnovu odluke Komise za pošten rd o povećanju plata – rečeno je u saopštenju ovog lanca supermarketa.

Ujedno je rečeno da osporavaju dezinformacije predstavnika za pregovaranje, koji nije registrovani sindikat i predstavlja svega 0,34 odsto Kolsove ukupne radne snage.

Vulvorts je u međuvremenu rekao da je svega 300 od 132.000 zaposlenih učestvovalo u obustavi rada. Ujedno je portparol supermarketa rekao da su došli do početnih sporazuma o pregovaranju sa RAFFWU.

– Mi priznajemo i poštujemo pravo članova tima da preduzmu zaštićene industrijske akcije. Samo pojedinci koji su imenovali RAFFWU za svog predstavnika za pregovaranje mogu da učestvuju. Kao rezultat toga, ne očekujemo da će kupci ili naše prodavnice biti materijalno pogođene – rekao je portparol Vulvortsa uz napomenu da su i oni povećali godišnje plate za 5,75 odsto.

Štrajk za Božić?

Prema rečima Džoš Kalinen, sekretara RAFFWU ovo je samo jedna u nizu akcija ovog sindikata.

Iako je uticaj na supermarkete bio minimalan ovog vikenda, Kalinen je rekao da radnici uče o njihovoj moći i da će biti spremni da preduzmu značajnije industrijske akcije tokom božićnog perioda ako bude potrebno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here