Fudbaleri Holandije pobedili su Ukrajinu rezultatom 3:2 (0:0) u najboljoj utakmici dosadašnjeg toka Evropskog prvenstva.

Bila je to prva utakmica ove selekcije posle dva propuštena velika takmičenja, a svi golovi na meču, a bilo ih je čak pet, postignuti su u drugom poluvremenu.

Meč je igran na stadionu “Johan Krojf Arena“ u Amsterdamu, pa su “lale“ imale mnogo veću podršku sa tribina.Tokom prvih 45 minuta bilo je prilika, ali ne i golova. Prvu šansu je propustio Memfis Depaj već u 2. minutu, a nije se proslavio ni Damfris tri minuta kasnije, mada se činilo da su Ukrajinci u mat poziciji. Ukrajinci su tražili penal u 28. minutu nakon starta nad Jarmolenkom u kaznenom prostoru Holandije. U finišu poluvremena još dve prilike za Holandiju. Prvo je Vajnaldumu udarac odbranio golman Buščan, da bi Damfris glavom poslao loptu pored stative.

Terensku dominaciju domaćin ovog meča krunisao je u 52. minutu. Akcija je tekla po desnoj strani, golman Buščan je odbio loptu, ali je ona pala ispred Vajnalduma koji je šalje u mrežu sa ivice kaznenog prostora. Holanđani su duplirali prednost sedam minuta kasnije. Stvorila se gužva u kaznenom prostoru Ukrajine, loptu je nekako zahvatio Veghorst i ona je završila u mreži. Imao je sreću napadač Volfsburga u tom trenutku, a nije se istakao ni golman rivala.

Domaći su smatrali da su završili posao u ovom meču, ali se Ukrajinci ponovo napali. Selekcija Andreja Ševčenka smanjila je u 75. minutu preko Jarmolenka. Fudbaler Vest Hema postigao je najlepši gol u dosadašnjem toku šampionata, tako što je sa preko dvadeset metara parabolom poslao loptu iza leđa Stekelenburga. Manje od pet minuta trebalo je Ukrajini da poravna. Prekid je sa leve strane izveo Malinovski, a Jaremčuk je glavom pogodio mrežu “lala“.

Apetiti Ukrajincima su porasli, i smatrali su da u poslednjih desetak minuta mogu i do preokreta. Hladan tuš za njih usledio je u 85. minutu, Buščan je izbacio loptu iz svog peterca, ona je stigla do Nejtana Akea na levoj strani, a njegov odličan centaršut u gol je pretvorio kapiten PSV-a Denzel Damfris.

Posle prvog kola u C grupi Austrija i Holandija imaju po 3 boda, dok su Ukrajina i Severna Makedonija bez bodova. U drugom kolu Ukrajina i Severna Makedonija igraju u Bukureštu 17. juna, dok istog dana Holandija u Amsterdamu dočekuje Austriju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here