Tanjug/AP
Si Đinping i Nikolas Maduro

Kineski predsednik Si Đinping izjavio je da su se Kina i Venecuela složile da uđu u strateško partnerstvo, nakon sastanka sa venecuelanskim predsednikom Nikolasom Madurom u Pekingu, preneo je Blumberg.

Istovremeno, Maduro je, kako navodi američka agencija, rekao da se ”organizuje agenda za novu eru u odnosima između Kine i Venecuele”.

”To je saradnja zasnovana na međusobnom poštovanju čija su osovina energenti i nafta”, rekao je Maduro.

Zemlje su potpisale sporazume o saradnji u raznim oblastima, uključuući rudarstvo i istraživanje svemira, kao i proizvodnju nafte i poljoprivreda, dodao je Maduro, ali nije naveo više detalja.

On je ranije rekao da želi podršku Kine njegovoj zemlji da se pridruži BRIKS-u, bloku zemalja u razvoju koji takođe uključuje Brazil, Rusiju, Indiju i Južnu Afriku, i izrazio želju da Kina poveća investicije u Latinskoj Americi i na Karibima.

Kako navodi Blumberg, trgovina između Kine i Venecuele porasla je za 17 odsto u prvoj polovini ove godine, dok kineske kompanije imaju ugovore u toj zemlji u vrednosti od ukupno 66 milijardi dolara.

Nafta čini oko 95 odsto prihoda od izvoza Venecuele, ali je prihod od nafte poslednjih godina pogođen lošim upravljanjem, korupcijom i, pre svega, američkim sankcijama.

Delegacija Venecuele predvođena potpredsednicom Delsi Rodrigez i ministrom za naftu Pedrom Telječeom stigla je u Šangaj prošle nedelje, kako bi razgovarali o potencijalnim zajedničkim ulaganjima između Kine i venecuelanske državne energetske kopmanije.

Ta delegacija se sastala i sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vang Jijem i bivšom predsednicom Brazila Dilmom Rusef, koja sada vodi Novu razvojnu banku sa sedištem u Šangaju, a koju su pokrenule članice BRIKS-a.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here