Youtube/O svemu i svačemu

Ni stariji se više ne sećaju i ne znaju da objasne kada su sa masti prešli na ulje. Odolevaju jedino vanilice koje nisu dobre sa zejtinom. Da li je mast zdrava i jeftinija? Da li se svinjske masti razlikuju i da li organizam treba postepeno navikavati na mast, ako je do sada nismo koristili?

Prof. dr Vojislav Perišić, gastroenterolog, ističe da se nekada koristila samo mast, a kasnije je industrija donela upotrebu različitih ulja na tržištu. Isto tako je tehnički ženama olakšavala pripremanje obroka.

– Mislim da je to bio model manipulacije. Masti su jako zdrave, pojedine masne kiseline masti imaju antiinfektivno dejstvo. One se privijaju i na rane – rekao je Perišić za javni servis.

Kako je istakla dr Veroslava Stanković, specijalista ishrane, sredinom osamdesetih godina krenula je kampanja protiv masti, ali ljudi u svetu i dalje umiru od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa, što znači da nije poenta u mastima. Kada se pogleda sastav masti na sobnoj temperaturi, one su polužitke, sadrže neke nezasićene masne kiseline. Oko 48 odsto sadržaja su nezasićene masne kiseline iste one koje sadrži i maslinovo ulje. Takođe sadrže i 11 odsto polinezasićenih masnih kiselina u kombinaciji omega tri i omega šest masnih kiselina.

– Zasićene masne kiseline su neophodne u našoj ishrani zbog centralnog nervnog sistema i ćelijskih membrana. Masti imaju tačku dimljenja na 190 stepeni Celzijusa, a ulja na 270 stepeni. Masti na toploti ne stvaraju slobodne radikale i trans masne kiseline. Svinjska mast sadrži i ogromnu količinu vitamina De, ako se svinja hrani napolju, pa tako jedna kašika svinjske masti sadrži 1.000 internacionalnih jedinica vitamina De – rekla je Stankovićeva.

– Vitamin De je antiinfektivni i antiautoimuni vitamin. On se nalazi u svim suplementima koje koristim u lečenju svojih pacijenata. Svinjska mast je zdrava i neophodna u ishrani, bolja je od lososa – zaključio je Perišić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here