pixabay.com

Novi izveštaji upozoravaju da neke kontraceptivne pilule, trudnoća i hormonske terapije nose veći rizik za pojavu krvnih ugrušaka koji mogu biti fatalni.

Mada su potrebna dodatna istraživanja, naučnici su doveli u vezu hormon estrogen i bolest Covid-19. Pokazalo se da trudnice, žene koje koriste kontraceptivne pilule i osobe koje su na hormonskoj terapiji jesu pod većim rizikom da dobiju opasne trombove. Naime, poznato je da zbog estrogena, koji raste tokom trudnoće i ima ga u pilulama i pojedinim hormonskim terapijama, raste rizik od krvnih ugrušaka. A izgleda da je ista situacija i sa kovidom 19, pišu na sajtu Insajder.

A kada povežemo jedno i drugo, rizik dodatno raste, smatraju lekari. Zato sada razmatraju kako da eventualne kobne posledice ublaže, tj. da koriguju postojeću terapiju ili da se tim osobama uvrsti i terapija protiv tromba.

Pokazalo se i da oralne kontraceptivne pilule koje sadrže i estrogen i progesteron povećavaju rizik od tromba dva do šest puta u odnosu na žene koje ne uzimaju ove pilule. S druge strane, pilule koje sadrže samo progesteron mogu da naprave problem, ali za to su vrlo male šanse, od 0,3 do 1% kod žena koje preko 10 godina koriste ovakve pilule.

Loša vest je i što je, za razliku od žena na kontraceptivnim pilulama, rizik od opasnih krvnih ugrušaka znatno veći kod trudnica i porodilja baš zbog visokog estrogena.

Pojedine studije o obdukcijama kod preminulih od Covid-kažu da je ugrušaka bilo u skoro svakom organu. A ti krvni ugrušci mogu da krenu od vena i da izazovu šlog, infarkt, probleme s bubrezima, plućima…

Jednostavnog rešenja, čini se, nema jer žene koje ne žele trudnoću ne mogu tek tako da prekinu da piju pilule, a sa trudnicama je sve dodatno komplikovanije.

I što se njih tiče, ali i svih onih koji koji su na terapiji estrogenom, koji imaju problema sa srcem, gojaznošću i u porodici imaju slučajeve sa krvnim ugrušcima, doktori treba da pristupe svakom pojedinačno kako bi se našlo najbolje rešenje, savetuju autori studije,

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here