Sudi se ljubavnici bivšeg premijera: Terala vojsku da prati premijerovu ženu

0

Jana Nađova postala i Nečasova: Nije pratila jer je ljubomorna, nego zbog zabrinutosi
 

Janu Nađovu Nečasovu kojom se posle pada vlade bivši premijer oženio, optužnica tereti da je novembra 2012. godine naredila Vojnoj obavestajnoj službi da prati i prisluškuje Ratku Nečasovu, šofera i jednu činovnicu vlade, iako na to nije imala nikakvo pravo.

 

Zajedno sa Nađovom Nečasovom na optuženičkoj klupi su i dvojica bivših šefova Vojne obaveštajne službe i jedan agent koji su prihvatili da prate premijerovu suprugu, a za to nisu zatražili dozvolu suda, niti su imali saglasnost ministra odbrane, bez čega je akcija praćenja bila nelegalna.

 

Svima preti do tri godine zatvora, a optuženi se brane da glavna optužena, u vreme praćenja šefica Nečasovog kabineta, nije navodno premijerovu suprugu pratila kao ljubomorna ljubavnica koja traži dokaze preljube zakonite supruge kako bi se premijer lakše razveo, već da su u stvari pratili Ratku Nečasovu pošto se navodno pojavilo podozrenje da je ugrožena njena bezbednost jer je prati neko drugi.

 

Pročitajte još:

* Češka: Posle Nečasa, pala i vlada

* Nečas zbog ljubavnice podneo ostavku

* Racija u češkoj vladi, saslušan i premijer

"Ja sam verovatni prvi oficir u ovoj državi koga sud goni za to što je izvršio naređenje", kazao je na početku afere prošle godine vojni obaveštajac Jan Pohunek.

 

Suđenje za zloupotrebu obaveštajne službe samo je prva od tri afere u koje je umešana sadašnja supruga bivšeg premijera Nečasa. Suđenje je čeka i po osnovu optužnica koje je terete da je bila umešana u korupciju trojice poslanika tada vladajuće Nečasove Građanske demokratske stranke.

 

Bivši premijer i nova, optužena, žena zajedno došli na suđenje
 

Oni su u jesen 2012. godine dobili sjajno plaćeno zaposlenje u državnim preduzećima u zamenu za ostavke na poslaničke funkcije i da dopuste da kroz parlament prođe paket poreskih zakona.

 

Nečasova koja je, kao šefica premijerovog kabineta, birala ko ima pristup premijeru, optužena je i za kontakte s dvojicom najmoćnijih čeških lobista, Romanom Janoušekom i Ivo Ritgom koje krivično gone za sistematske mahinacije s javnim nabavkama i s nameštenim tenderima u državnim preduzećima.

 

Afera zbog koje je u leto prošle godine pala koaliciona vlada desnice i centra, izbila je juna kada je 400 policajaca usred noći upalo u zgradu Vlade i sprovelo pretres, kao i u stanu Nađove, kancelarijama lobista i u bankama gde su lobisti imali sefove. U noćnoj raciji angažovani su policijaci iz Brigade za brze intervencije, a u pretresu 31 kacelarije i kuće zaplenjeno je i oko 5,5 miliona evra u gotovini i nekoliko desetina kilograma zlata.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here