Suđenje Andriji Draškoviću, 6. put!

0

Andrija Drašković

To će biti četvrto prvostepeno suđenje Draškoviću i Goluboviću pred petim – novim sudskim većem, posle devet i po godina od pogibije Plećića 21. septembra 2000. godine.

Za ubistvo Plećića, Drašković i Golubović su već osuđivani, ali su te presude ukidane odlukama Vrhovnog suda. Oni su najpre osuđeni na po devet i po godina zatvora, a zatim na 12 godina.

Na trećem suđenju Drašković i Golubović oslobođeni su krivice, jer je sud ocenio da su pucali u samoodbrani.

Drašković i Golubović su proveli po četiri godine u zatvoru, a posle treće presude pušteni su na slobodu.

Vrhovni sud Srbije je ukinuo i tu oslobađajuću presudu i vratio predmet na ponovno suđenje, koje je bilo prekinuto u decembru 2007. godine, pošto je predsednik tadašnjeg sudskog veća sudija Zoran Zvonar odlučio da ode u advokate.

Sudija Marina Anđelković, koja ga je zamenila (Zvonara) nije izabrana na tu funkciju na opštem izboru sudija, pa će suđenje Draškoviću i Goluboviću u utorak formalno krenuti ispočetka pred novim predsednikom sudskog veća.

Inače, ovaj postupak stigao je do samog kraja, svi dokazi su bili izvedeni, a 19. maja prošle godine sprovedena je i rekonstrukcija događaja u restoranu.
Od tada pa do opšteg izbora sudija čekao se nalaz veštaka balističara, pa se glavni pretresi nisu održavali.

Drašković i Golubović brane se pred sudom da je Plećić ubijen u samoodbrani, pošto je pijan vitlao pištoljem oko njihovog stola i pretio da će ih ubiti, kako bi osvetio prijatelja.

Više javno tužilaštvo tereti Draškovića i Golubovića da su "nakon prepirke s Plećićem koji je došao za njihov sto dok su ručali, a zatim ustao i desnom rukom krenuo prema pojasu, izvadili pištolje i ispalili veći broj hitaca u njega".

Kako je navedeno u optužnici, Plećić je u tom trenutku bio leđima okrenut od Golubovića i bočnom levom stranom prema Draškoviću.

Drašković je optužen i za nedozvoljeno držanje oružja – revolvera "magnum", iz kojeg je u Plećića tom prilikom ispalio tri projektila.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here