pixabay.com
Rusija

Rusija poziva da se obustavi svako nasilje nad civilima u Izraelu i Palestini, rekao je u intervjuu Sputnjiku zamenik šefa diplomatije Rusije Sergej Veršinjin.

– Odlučno osuđujemo sve pojave nasilja prema civilima, kako u Izraelu, tako i u Palestini, kao i sve akcije koje komplikuju mogućnost pokretanja pregovaračkog procesa na opšte priznatoj međunarodno-pravnoj osnovi. Zalažemo se za striktno poštovanje statusa-kvo svetih mesta – rekao je Veršinjin.

On smatra važnim nazivati ovo što se dešava pravim imenom.

– Po našem mišljenju, upravo na ovaj način može se doći do deeskalacije situacije i preći na rešavanje zastarelih problema i nesuglasica između Palestinaca i Izraelaca – rekao je Veršinjin.

Zamenik ministra je naglasio da su pokušaji Izraela da promeni status Izraela nezakoniti i da nemaju pravnu snagu. Moskva se zalaže da Izrael odmah prekine širenje naselja na okupiranoj teritoriji.

U ponedeljak uveče eskalirala je situacija na granici između Izraela i palestinskog Pojasa Gaze. Palestinske grupe ispalile su na Izrael više od hiljadu raketa, izraelski raketni odbrambeni sistem „Gvozdena kupola“ presreo je 200. Izrael je izveo napad na Pojas Gaze u kojem je, prema najnovijim podacima, za dva dana ubijeno više od 30 ljudi, uključujući 10 dece, a 203 osobe su ranjene. U raketnim napadima poginulo je pet Izraelaca, a više od je 200 ranjeno.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime