pixabay.com
Foto: Ilustracija

Geopolitički analitičar Predrag Rajić kaže da svako zaoštravanje sukoba na Bliskom istoku uvećava šanse za buđenje radikalnih grupa u celom svetu, pa i na Zapadnom Balkanu i na Kosovu.

Rajić je, komentarišući opasnost da poslednje akcije Hamasa na Izrael dovedu do buđenja radikalnog islamizma i na Kosovu, koji je prethodnih godina bio baza za regrutovanje boraca, ukazao da generalno opasnost tog tipa uvek postoji.

“Opasnost od buđenja tih ćelija radikalnog islama koje se koriste metodama koje su nesumnjivo terorističke, postoji poslednjih decenija. Na ovom prostoru i u celoj Evropi i u celom svetu viđali smo te i takve akcije, i u EU i Ruske Federacije i SAD 2001. god. Tako da ta opasnost generalno postoji. Svako zaoštravanje sukoba na Bliskom istoku uz veći broj žrtava, dodatno radikalizuje, ja pretpostavljam, te ćelije koje inače postoje i dodatno uvećava šansu da do njihovog buđenja, njihovog delovanja ponovo dođe”, navodi Rajić.

On upozorava da treba biti vrlo oprezan i veoma mudar da bi se sve te situacije predupredile i da bi se neutralizovale.

“Do sada su naši organi to radili na izvanredan način i daj Bože da tako nastave da rade i u narednom periodu. Mislim da će se generalno cela Evropa još dugo suočavati sa tom mogućnošću. I sa tom opasnošću aktivacije određenih ćelija koje su povezane sa nekim školama radikalnog islama. I koje u suštini sa onim istinskim i preovlađujućim islamom i nemaju mnogo veze”, navodi Rajić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here