Šuvar posthumno osuđen

0

Stipe Šuvar

Prema pisanju "Slobodne Dalmacije", Šuvar je osuđen jer je u listu "Hrvatska ljevica" 1994. godine objavio satirični tekst protiv novinarke "Vjesnika" Marije Grgičević koja je inicirala preimenovanje satiričnog pozorišta "Jazavac" u "Kerempuh".

 

Grgičević je tužila Šuvara zbog povrede časti i ugleda dostojanstva što je 2006. godine i presuđeno u njenu korist na Opštinskom sudu, a prošle godine potvrđeno na Županijskom.

 

Šuvar je u svom tekstu naslova "Jazavac pred sudom preimenovane povijesti" 1994. godine, koji je potpisao kao Joža Jazavac, Grgičevićevu nazvao "velikohrvatskom gospom", "najnovijom jazavčaricom" te "kulturnom seljačinom".

 

Grgičevićeva je ranije napisala članak u kome je tražila preimenovanje satiričnog pozorišta "Jazavac" u Kerempuh jer, prema je njenim rečima, ime Jazavac asociralo na "velikosrbina Petra Kočića" i hrvatskog "dušmanina" (koji je preminuo 1916. godine).

 

"U sveopštoj borbi za `svehrvatstvo` i lovu na veštice među nama samima, ime pozorišta uskoro je i promenjeno, a sada, 16 godina posle, i pokojni Šuvar je osuđen zbog napisane satire" – prenosi hrvatski portal "Index".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here