Tanjug
Miroslav Lajčak

Očekuje se da će specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak od 1. septembra otići u Bern gde će obavljati funkciju ambasadora Evropske unije, a švajcarski list Tages-Ancajger navodi da je bilans u pregovorima u dijalogu za vreme Lajčakovog mandata negativan i da su se odnosi između Kosova i Srbije za to vreme pogoršali.

Švajcarski list navodi da je za Lajčaka, prelazak u Bern pad u karijeri. O 61-godišnjaku se nedavno čak razgovaralo i kao o potencijalnom nasledniku predstavnika EU za spoljne poslove Žosepa Borelja.

Takođe, list podseća da je Borelj imenovao Lajčaka za specijalnog izaslanika u dijalogu Beograda i Prištine 2020. godine, ali da je nakon četiri godine bilans negativan.

Lajčak je, prema pisanju Tages-Ancajgera, trebalo da dovede do normalizacije između Srbije i Kosova, ali su se odnosi pod njegovom okriljem samo pogoršali, a tenzije su u poslednje vreme opasno porasle.

Takođe, navode da vlast u Prištini ne greši sasvim kada specijalnog predstavnika optužuje da je jednostrano naklonjen Beogradu uz podsećanje da je Slovačka jedne od pet država EU koje još nisu priznale Kosovo.

Prelaskom u Bern, Miroslav Lajčak imaće bezbedniju i tišu funkciju do kraja mandata aktuelne Evropske komisije, a posla će verovatno biti sa ponovnim pokretanjem pregovora između Brisela i Švajcarske, navodi se u tekstu.

5 COMMENTS

  1. To i vrapci na grani znaju da Lajcak nije ni maló bio naklonjen istini . Dali ima osobe sa Zapada koja bi iznela istinu da Kosmet je
    Srpska svijetinja.

  2. Никад он Србима није био наклоњен
    милу је био наклоњен у сваком погледу

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here