Švajcarski Srbi spasavaju oranice

0

Hitna akcija: Snežana i Ćesarović 
 

Kako "Vesti" saznaju, u Srbiji se već duže vreme ne proizvode dezinfekciona sredstva kao što je hlor, pa postoji opasnost da se umesto njih po zemljištu bace sredstva koja uništavaju bakterije, kao što su soda, gašeni kreč i još neki preparati, ali ostavljaju posledice.

 

Poplavljeno 80.000 hektara

Prema poslednjim procenama na teritorijama opština Obrenovac, Lazarevac i Barajevo poplavljeno je oko 80.000 hektara zemljišta. Samo da bi se kvalitetno dezinfikovalo sve ovo zemljište potrebno je više od 50 miliona evra. S obzirom da humanitarne organizacije ne mogu da skupe toliko novca, u ceo proces bilo bi potrebno da se uključi i država. 

Naime, Galenika već tri godine ne proizvodi dezinfekciona sredstva za zemljište, kao ni takođe privatizovani i gotovo uništeni Veterinarski zavod Zemun.

Snežana Ćosić iz Beograda je sa organizacijom Srbi za Srbe u Švajcarskoj i Srbiji organizovala prikupljanje pomoći.

– Najbolje sredstvo za dezinfekciju je vodonik peroksid na bazi srebra. To može da se baca i u bunare bez ikakvih posledica. Kontaktirali smo firmu San Sil iz Švajcarske, koja pravi izuzetna dezinfekciona sredstva. Oni neće da nam poklone, već će nam prodati potrebnu količinu upola cene – kaže Ćosićeva.

– Organizacija Srbi za Srbe preuzela je na sebe prikupljanje novca za kupovinu neophodnih preparata – kaže Nikola Cesarović, predsednik ove organizacije u Švajcarskoj.

– U Vecikonu u Švajcarskoj napravićemo donatorsko veče, gde bi naši ljudi mogli da doniraju novac za kupovinu neophodnih dezinfekcionih sredstava. Skupljamo novac i čim budemo imali dovoljno, od firme San Sil ćemo naručiti i već početkom sledeće nedelje, kako se nadamo, poslati ih za Srbiju. Svim prijateljima u Švajcarskoj poslaćemo pismo kako bi se pridružili akciji, a ko želi da uplati pomoć može se informisati na našem sajtu njnjnj.srbizasrbe.org – kaže Cesarović.

S obzirom da je ovo sredstvo vrlo skupo, ukoliko se ne skupi dovoljno novca, ono će biti upotrebljeno za dezinfekciju najbitnijih objekata, kao što su bolnice ili bunari.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here