Vesti
Sa nedavne proslave dečije slave Svetog kralja Milutina u Fareru

U nedelju 4. februara biće svečano u srpskim crkvama u Brizbejnu i Kanberi. Crkveno-školske opštine Sveti Nikola iz Vajkola i Sveti Sava iz Farera obeležiće tog dana praznik Svetog Save, pošto su proslavu odložile zbog učešća na Svetosavskom omladinskom festivalu u manastiru Novi Kalenić prošlog vikenda.

U oba hrama obeležavanje velikog praznika počeće jutarnjom liturgijom, a nastaviće se prigodnim programom i bogatom slavskom trpezom.

„Kako i dolikuje, povodom proslave ovog velikog verskog i nacionalnog praznika, posle službe Božije, u sali pripremamo Svetosavsku akademiju, uz pevanje Himne Svetom Savi, prigodno predavanje i program naše omladine koji pripremamo uz pomoć učitelja Dragana Tepavčevića“, piše u obaveštenju crkve Sveti Nikola u Vajkolu.

Tradicionalno, na Svetosavskoj proslavi u ovom hramu nastupiće Folklorna grupa „Kosovski božuri“ s koreografijom Bobana Jovanovića, a predstaviće se i KUD Mlado srce iz Brizbejna koje okuplja sve generacije odraslih.

Slavsko znamenje u crkvi Svetog Nikole u Vajkolu

Inače, „Kosovski božuri“ su osvojili simpatije publike na Svetosavskom omladinskom festivalu, na kojem su jedini pored domaćina iz Farera, nastupili oba dana festivalskog programa.

Iz parohije Sveti Nikola u Vajkolu ovim povodom naročito pozivaju sve roditelje iz srpske zajednice da sa decom dođu na proslavu.

„Dođite na Svetosavsku proslavu zajedno sa svojom decom i omladinom, kako bismo im pomogli da budu i ostanu pravi Srbi – Svetosavci, po ugledu na naše najslavnije pretke kojima je Svetosavlje bilo svetlo u mraku raznih nevolja i nesreća“, piše u pozivu.

I u crkvi Svetog Save u Fareru pripremili su program koji će uslediti posle slavske liturgije. U crkvenoj sali nastupiće sve grupe lokalnog folklornog društva Sveti Sava, a gosti će moći da uživaju i u bogatoj slavskoj trpezi i druženju sa prijateljima i rođacima.

Nagrade za đake i folkloraše

Na svečanosti u Vajkolu biće podeljena priznanja i nagrade polaznicima škole „Sveti vladika Nikolaj“ i Folklorne grupe „Kosovski božuri“. Takođe, iz crkve Svetog Nikole obaveštavaju da od petka 9. februara počinje nova školska godina, kao i probe folklora. Upis i u školu i na folklor je otvoren i, kako kažu iz parohije, svi novi polaznici su dobrodošli.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here