Svetosavskim putem zajedno s narodom

0

Žezlo u ruci: Novoustoličeni episkop Sergije
 

U ime države i naroda Srbije došao je prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, a ovom veličanstvenom verskom obredu prisutvovali su i otpravnik poslova Ambasade Srbije iz Berlina Miodrag Mišić i konzul Srbije iz Hamburga Milorad Avramović.

 

 

 

Republiku Srpsku na ovom skupu prezentovao je Mićo Četković, šef predstavništva Republike Srpske u Štutgartu, a zemlju domaćina zastupili su potpredsednik parlamenta Donje Saksonije Klaus Petar Bahman, Doris Šreder-Kopf, državni sekretar za integraciju u ovoj pokrajini, vikarni biskup Biskupije hildeshajmske Hanc Ginter Bongard, gradonačelnik Hildeshajma dr Ingo Mejer, gradonačelnik Himelstira Alfons Braun i delegacija Evangelističke crkve. I svi su došli da novom duhovniku srpskom požele sreću i "plodnu setvu njegovu, na njivi svetosavskoj u državi Nemačkoj".
 

Porta puna sveta, bogomolja tesna

Komešanje i žagor: "Evo ih dolaze". Porta puna sveta, bogomolja tesna, puna vernika i sveštenstva. Molitve i pesme hora se menjaju. Lica ozbiljna, pogledi pobožni. Svi bi da vide novog episkopa i patrijarha, a mnogi i graditelja manastira vladiku Lavrentija, legendu i među Nemcima u ovome gradu.
 

Patrijarh "dotakao" politiku

Patrijarh je u svojoj besedi na svečanom ručku govorio o odnosima u skladu s "ljubavlju Božjom", ali kako je i sam istakao morao se "dotaći i politike".

– Mi pripadamo Evropi i deo smo evropske kulture ali danas kada govorimo o pripajanju Evropskoj uniji, mi i kao narod i kao crkva moramo da kažemo da pripadamo velikoj grupi slovenskih naroda i da su nam i po veri i po krvi najbliži Rusi – rekao je patrijarh, ističući "mi hoćemo u EU, ali pritom od nas ne treba zahtevati da činimo nešto što za braću Ruse nije dobro".

Obred je trajao gotovo tri sata. Doživljaj koji je će zauvek ostati upamćen. A pamtiće se i po pobožnosti i po masovnosti, ali i po mudrim rečima patrijarha Irineja i novog episkopa Sergija. Liturgiju je služio patrijarh Irinej sa više episkopa i sveštenika. Galeriju su zauzeli hor i vernici. Desno od oltara stolice za strane sveštenike, a levo za političare, među kojima su sedeli i najpoznatiji Ivica Dačić i Doris Šreder-Kopf.

Gramatu, zvanični dokumenat o ustoličenju vladike Sergija pročitao je patrijarh.
– Odlukom Sabora postavljeni ste na ovo uzvišeno zvanje, a došli ste na čvrste temelje koje je ovde izgradio vladika Lavrentije. Od vas se očekuje da za svoju crkvu radite kao što ste i do sada radili. Da ovde prihvatite ovaj narod i da ga vodite svetosavskim putem i učite ga da se pošteno vlada i čestito radi svoj posao u zemlji koja ga je primila – rekao je između ostalog patrijarh , poželevši novom episkopu uspeh i da "sve rešava s ljubavlju, onako kako to Bog želi".

Posle čitanja gramate i primanja žezla skupu se obratio i novoustoličeni episkop. On je svoja osećanja i zadatke koji ga očekuju izrazio čitanjem odlomaka iz Svetog pisma i citiranjem velikih književnika.

– Narod je ovde izgradio bogomolju da bi sačuvao veru i kulturu, a sveštenici znaju kako su vremena teška i kako se za krst i veru kroz istoriju stradalo – rekao je episkop izražavajući nadu da će uz Božju pomoć zajednički da nastave svetosavskim putem
Vladika kojem je "srce treptalo" kada je saznao da će biti postavljen na dužnost episkopa srednjoevropskog odao je priznanje svojim prethodnicima, vladikama Lavrentiju i Konstantinu.

 

Dačić se družio s narodom

Posle dugog i napornog verskog obreda sveštenstvo se odmorilo u maloj sali pored bogomolje, a vernici i narod sa "državnim i društvenim ličnostima" osvežili su se u porti gde su bili postavljeni štandovi i dva velika šatora. Ministar Dačić družio se s narodom, predusretljivo se slikajući s grupama koje su ga opsedale, a odvojio je vreme i za intervju "Vestima".

 

Ministar Dačić u Himelstiru
 

Dok je narod u porti nastavio druženje u gornjoj sali je za uzvanike priređen svečani ručak, na kojem su održani i prigodni govori. Ulogu domaćina i moderatora preuzeo je arhijerejski zamenik prota Milan Pejić, paroh hanoverski.

Prema ministru Dačiću crkva ima važnu ulogu u očuvanju vere, jezika i identiteta, i doprinosi učvršćivanju veza dijaspore sa otadžbinom i stanovništvom zemlje domaćina.
Alfons Bruns gradonačelnik Himelstira izrazio je nadu da će se dobra saradnja sa srpskom crkvom u duhu "usklađivanja kalendara proslava" i s novim episkopom uspešno nastaviti.

Patrijarh je duže govorio o dobrim odnosima "sa blagoslovenom zemljom Nemačkom i nemačkom braćom u Hristu", a od nemačkih crkava zatražio je podršku u nastojanju SPC da u Nemačkoj dobije status kakav u ovoj zemlji imaju grčka i ruska crkva.
U ime Eparhijskog upravnog odbora i Eparhijskog saveta zahvalnost patrijarhu Irineju za gotovo dvogodišnje upravljanje eparhijom i dobrodošlicu novom episkopu poželeo je Dragan Mitrović. – Hvala vam vaša Svetosti, dobro nam došao preosvećeni Sergije – završio je Mitrović.

Slavlje je trajalo celo popodne, a nastupile su folklorne grupe Kolo iz Esena, Moravac iz Diseldorfa, Mladost iz Hamburga i Srbija iz Hanovera.

 

Gosti

 

Brojni političari su došli na liturgiju

Na ustoličenje episkopa Sergija u Himelstir, osim u tekstu već pomenutih, stigli su i: vladika Antonije Pantelić vikarni episkop Podvorja SPC u Moskvi, mitropolit zagrebacko-ljubljanski Porfirije, vladika gornjo-karlovački Gerasim Popović, raško-prizrenski Teodosije, bićaćko-petrovački Atanasije, bački Irinej, tuzlansko-zvornički Hrizostom, makedonski David Ninov, bregalnički Marko Kimer, austrijsko-švajcarski Andrej Ćilardžić, budimski Pantelić, mitropolit Augustinos Lambardokis,grčki episkop za Nemačku i Karikin Bekdijan,arhiepiskop Jermenske apostolske crkve u Nemačkoj.
Svečanosti su prisustvovali i mnogi predstavnici srpskih udruženja i preduzeća iz Nemačke.

Vera u novog episkopa

Posle podne narod se družio, komentarisao događaje i dolazak novog vladike i svi su optimisti, svi veruju da će ovaj mladi duhovnik dosta postići za srpsku crkvu u Nemačkoj. Tako Nikola Bajagić iz Braunšvajga ističe njegovu mladost i obrazovanje, a njegova supruga Milostiva da je na svečanosti videla mnogo mladog sveta štopo njenom mišljenju pokazuje da još "u nešto verujemo". Novak Dragović iz Ninberga kaže da skup sa ovoliko sveta pokazuje da se "mi Srbi još možemo dobro da se organizujemo".
Radonja Golubović iz Hanovera je o episkopu Sergiju čuo samo lepe reči, a skup ustoličenja veliki je čin i za crkvu i za narod koji u crkvu dolazi i radi druženja.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here