Printscreen

Za so kažu da je jedna od “četiri bele smrti” i sa svih strana možemo da čujemo koliko je štetna. Svetski priznati biohemičar Rob Vulf otkriva da opasnost od soli postoji samo kada je ne jedemo dovoljno.

Rob Vulf je autor dva bestselera “Njujork tajmsa” o ishrani i zdravlju. On je takođe jedan od vodećih stručnjaka za paleo ishranu.

Biohemičar ističe kako u medijskom prostoru i među ljudima uopšte traje nepotrebna kampanja protiv soli, kao i da su se ljudi bez pravog razloga počeli previše da se plaše nekih sastojaka i namirnica.

– Natrijum je presudan za funkcionisanje ljudskog organizma i bitan je za brojne njegove funkcije; poput ravnoteže elektrolita, apsorpcije hranjivih materija ili rada bubrega – kaže Vulf i ističe da smo prema tom mineralu u zadnje vreme prekritični.

Naime, prema Vulfu, unos premale količine natrijuma mnogo je opasniji od prevelikog unosa.

“Razlog je veza između natrijuma i kalijuma: premalo kalijuma i previše natrijuma u ishrani može da povisi krvni pritisak, pa među njima mora da postoji zdravi balans”, objašnjava Vulf i ističe kako rešenje nikako nije da natrijum maksimalno izbegavamo.

Ako izgubi natrijum, telo će, kaže, samo izlučiti i kalijum da među njima opet uspostavi ravnotežu, a premalo kalijuma može biti vrlo opasno i uzrokovati slabost mišića, visoki šećer u krvi, čak i aritmiju.

S druge strane, kaže, ni previše kalijuma nije, naravno, poželjno, a smatra se da njegov preterani unos može dovesti i do zatajenja srca.

– S obzirom da nam je natrijum neophodan i da minerali moraju biti uravnoteženi, ne treba ga izbegavati, već pripazite da ga unosite kroz kvalitetnu morsku so, a ne kroz nezdravu prerađenu hranu koja je puna natrijuma – savetuje Vulf.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here