Vesti
Milan Vlašić

Jeste li znali da postoji sila koja je toliko moćna da daje život, ubija, ranjava i leči? Jedna te ista sila sve to može i sve to radi. Da li je ta sila dobra ili loša pitanje je percepcije, upotrebe i zloupotrebe.

Ona je apsolutno moćna, ona je sve. Da vam malo približim ideju, pogledajte električnu energiju, da li je ona dobra ili loša? Ako leti uključite klima-uređaj, zimi grejalicu, neku laganu muziku kada ste neraspoloženi, onda je električna energija dobra, korisna, fantastična.

Ako, s druge strane, uključite električnu stolicu, ta ista sila ubija.
Električna energija je dakle neutralna. Stvar je upotrebe, odnosno zloupotrebe, a to važi za sve. To važi za nuklearnu energiju, za sva oružja i oruđa, medicinu, medije, za sve…

Mi imamo kontrolu

Možda ste ponekad razmišljali kakva je to sila koja se kroz vekove različito tumačila?
Zašto postoje različita tumačenja nečega što je veličanstveno za kompletan ljudski rod? Ne ulazeći u bilo čija osećanja, poštujući sve što verujete, ovim putem želim samo da podelim moje praktične spoznaje.

Cilj ovog teksta je da vam se vrati ono što je vaše, da vam probudi i vrati veru u vas same, da shvatite da ustvari imate kontrolu nad tom svemoćnom silom. Verovali ili ne, svako od nas ima kontrolu.

Forma i suština

Najbolja knjiga ikada napisana je Biblija, odnosno Sveto Pismo. Tu nemam dileme, ali sam ubeđen da je problem u njenom tumačenju, a nikako u sadržaju.
Kada čujete staru poslovicu ”U laži su kratke noge“ da li zamišljate neku devojčicu kratkih nogu? Kada vidite reklamu za neku banku na gradskom autobusu, da li idete kod šofera da podignete novac? Naravno da ne.

Suština je da je sredstvo koje je poslužilo da se određena poruka prenese budućim generacijama zamenjena za samu poruku. Ovde pišem o suštini, zanemarujem formu.

Vi ste posmatrač

Možete li da posmatrate svoje telo? Naravno da možete. Zaključujemo da niste vaše telo. Možete li da posmatrate svoje misli? Naravno da možete. Dakle, vi niste vaše misli.
Možete li da posmatrate emocije? Naravno da možete da posmatrate svoje emocije, a to nas navodi na zaključak da vi niste vaše emocije.
Ako vi možete dakle da posmatrate svoje telo, misli, emocije – onda vi niste telo, niste misli niti emocije.

Jeste li se ikada zapitali šta ste vi zapravo? Evo da vam pomognem u odgovoru: vi ste posmatrač.

Ta spoznaja sama za sebe, kada je ispravno posmatramo je moćna, ta spoznaja nam govori da smo mi gospodari naših života, a ne kako se pogrešno misli, žrtve sudbine koja je van naše kontrole, koja nam je zapisana rođenjem, u zvezdama ili slično.

Mali test

Napravite jedan mali test sa svojim telom koje će vam reći sve šta vas interesuje, jer naprosto ono zna sve.
Uradite sledeće: stanite ravno, stopala spojena, ruke uz telo, u stavu mirno. Opustite se skroz, budite u ravnoteži, u nekoj vrsti klackalice, opušteni.
Kada postignete to stanje, recite poluglasno: „Ja se zovem …….“ Tu naravno kažite vaše prvo ime. Primetićete da se vaše telo nagnulo napred, kao da vas je povukla neka sila.
Sada se vratite u isti položaj: ruke uz telo, stopala spojena i izgovarate tuđe ime: „Ja se zovem ……..“, kažite neko drugo ime. Vaše telo će vas povući unazad.
Ponovite ovaj test nekoliko puta da se uverite da vaše telo razume, da zna.
Koristeći isti princip možete vaše telo da pitate bilo šta, odgovor će uvek biti tačan.
Moći ćete da saznate da li je neka hrana dobra za vaše telo, da li je neki lek dobar za vas, da saznate da li je druženje s nekom osobom dobro, da li je dobro da krećete na neki put, da li je dobro da prihvatite neku poslovnu ponudu.
To morate da vežbate, mada je jednostavno. Ipak morate da se naviknete na to da neko zna odgovore na sva pitanja, da je taj neko upravo vaše telo i da možete da se naviknete da imate svog ”Aladina“.

Kolumna jednom mesečno

Nakon skoro dve godine redovnog pisanja subotom, danas je izašla moja 100 kolumna pa ću od sada pisati jednom mesečno, zadnje subote u mesecu.
Razlog toj odluci je želja da ne dosadim čitaocima. Uskoro će biti objavljena i knjiga svih kolumni i intervjua koje sam u zadnje dve godine objavio u “Vestima”.
Svi čitaoci će knjigu ”Mojih prvih 100“ dobiti besplatno, a o tome će biti na vreme obavešteni.
Hvala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here