Pixabay

Doktorka Midžin Braun objašnjava koju hranu treba izbegavati uprkos opštem uverenju da je zdrava.

– Sva ta hrana ima ogroman glikemijski indeks nakon što je pojedete. Što je veći efekat na glikemiju, to je veći efekat insulina, a to nije dobro jer dovodi do insulinske rezistencije. Upravo je insulinska rezistencija glavni uzrok svih bolesti povezanih sa načinom života – tvrdi doktorka.

1. Voćni sokovi

Prva namirnica koju dr Braun ne odobrava su voćni sokovi. Kako kaže, oni ponekad imaju šećera koliko limenka gaziranog pića!

– Čak i nezaslađena varijanta može da sadrži čak 26 grama ugljenih hidrata, što je oko šest kašičica šećera. Sve to uz jako malo vlakana – objasnila je doktorka.

2. Voće sa puno šećera

Sledeći na redu su mango, ananas, banane i grožđe, koji imaju puno šećera i treba ih tretirati kao desert, napominje ona.

3. Ovseno mleko

Ovseno mleko ima 15 grama ugljenih hidrata po šoljici.

– Da ne spominjemo da su mnoge robne marke koje se kupuju u radnjama napravljene s konzervansima, zgušnjivačima i emulgatorima, a svi oni nisu dobri za zdravlje naših creva ili naše celokupno zdravlje – istakla je dr Braun.

4. Ovsene pahuljice

Na četvrtom mestu su ovsene pahuljice koje mnogi preporučuju kao zdrav izvor vlakana.

– Jedna šoljica ovsenih pahuljica ima oko osam grama vlakana, ali 62 grama ugljenih hidrata. Nije vredno toga, ljudi – kaže Braun.

5. Galete od pirinča

Na poslednjem mestu su galete od pirinča. U dva krekera ima 70 kalorija, ali i 14 grama ugljenih hidrata i premalo vlakana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here