Svi zločini najtraženijeg čoveka u Austriji

0

Uviđaj na mestu zločina

Ranjeni policajac, Mario R. nije ni slutio šta će se tog dana desiti. Prošlog utorka oko 13.30 časova on je sa svojim kolegama službenim vozilom "Hajnrih 8" pokušao da zaustavi srebrni BMW koji je na raskrsnci prošao na žuto. Kada su videli da vozač ne zaustavlja auto, već ubrzava, krenuli su za njim.

 

Kolege kažu, da je znao ko je zapravo vozač BMW-a, Mario R. koji iza sebe ima četiri godine službe u bečkoj policiji, bi sigurno ostao u kolima i pozvao pojačanje.

 
Prilikom bektsva osumnjičeni je izvadio pištolj i pucao tri puta. Dva metka pogodila su Maria. Kolega mu je pružio prvu pomoć, ali je Mario, zbog povreda pao u nesvest pre nego što je stigla hitna pomoć. Za to vreme osumnjičeni je pobegao. To nije prvi put da se ovakav scenario događa na ulicama Beča.

 

Policijski trik
Ubrzo po raspisivanju poternice za Vasićem po kojoj se za informaciju o tome gde se nalazi nudi 10.000. evra, policija je izdala saopštenje da je on najverovatnije pobegao iz zemlje i da se krije negde u inostranstvu. Međutim, unutrašnji izvori kažu da je u pitanju trik da bi policija mogla neometano da radi. "On se u Beogradu ne bi tako dobro sakrio kao ovde u Beču."

Razlog je zapravo krajnje jednostavan: Srbija koja ozbiljno grabi ka članstvu u Evropskoj uniji sigurno bi učinila sve da ovaj višestruki kriminalac bude izručen Austriji.

Takođe, pitanje je i da li osmnjičeni ima dovoljno novca da se skloni kod "prijatelja" Roma u Mađarskoj, Rumuniji ili Srbiji, smatra bečka policija.

Kada je dospeo u žižu javnosti, slučaj Mihaila Vasića proglašen je pravnim skandalom u Austriji. On je zapravo otkrio kakav haos vlada u pravnom sistemu pružanja azila stranim državljanima.

 

Slučaj je zapravo otkrio veliki broj propusta, kako u policiji, tako i u sudnici, koji su – da su otklonjeni na vreme, mogli da spreče tragediju.

 

2003. Vasićev prvi prekršaj
2003. Mihailo Vasić je načinio prvi prekršaj u Austriji. To znači da se od tada potvrđeni kriminalac zadržao šest godina u zemlji.

 

2003. je i godina kada je on zatražio azil. Dok je čekao na odgovor, morao je na sud: falsifikovao je dokumenta prilikom otvaranja računa u banci.

 

Uprkos tome njegov zahtev za azilom se i dalje obrađivao. Pet godina kasnije, Rom iz Srbije, koji je u međuvremenu na domaćoj krimi ex-jugoslovenskoj sceni "napredovao" u sitnog krminalca, upozoren je da napusti zemlju, ali to nije dalo rezultate.

2008. Vozom deportovan u Srbiju
Krajem 2008. Vasić je "dobio" kartu u jednom smeru do Beograda. Policajci iz kriminalističkog odeljenja su ga "ispratili" do granice. Međutim, ubrzo se Vasić vratio u Austriju. On je više puta viđen u srpskim lokalima u Otakringu, jednom od bečkih okruga.

 

2009. Hajka sa dva pucnja
11. jula 2009.  Rom upečatljive kratke frizure je tokom jedne srpske svadbe u Beču, prebrzo vozio BMW. Kao i prošlog utorka, tada je bežao policiji, najpre kolima, a onda je istrčao iz kola i bežao. Dva pucnja iz policijskog pištolja su ga zaustavila. Srećom tada niko nije ranjen.

 

2009. Blaga kazna za serijskog kriminalca
Tokom 2009. Vasić je "sakupio" više krivičnih dela: obijanje automobila, telesne povrede, vožnja bez dozvole. Ali desilo se nešto neverovatno: pod tim optužbama, Vasić se  pojavio pred sudom, a naleteo je na sudiju "mekog srca". Umesto pet godina, Vasić je dobio samo 12 meseci pritvora. Od toga je odležao samo četiri, pa se 10. novembra ponovo našao na slobodi.

4. januara: Pucnji nakon privođenja
Onda su 4. januara stanovnici Tulbinga alarmirali policiju, jer su tri čoveka galamila. Policija ih je, posle provere papira-uhapsila, a među njima je bio i Vasić koji je već tada imao zabranu boravka u zemlji. Policajci su ga odveli u stanicu na ispitivanje, ali mu nisu stavili lisice što je on iskoristio i pobegao. Jureći ga policajci su ispalili šest metaka u vazduh kao opomenu da stane, ali on je pobegao.

 

12. januara: Pucnjava i ranjavanje policajca
Major Sonja Figl iz odeljenja ktriminalističke policije izjavila je tada da su njeni ljudi imali sreće što Vasić nije bio naoružan. Da je i te kako bila u pravu,  Vasić je potvrdio samo nedelju dana kasnije kada je ranio policajca na dužnosti. Ranjeni policajac Mario R. još je u komi.
 

 

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here