Svinjski grip pretekao sezonu

0

Svinjski grip je raširen u 46 od 50 američkih saveznih država, što je u oktobru vrlo neuobičajena pojava za gripozna oboljenja, ističu stručnjaci iz Sjedinjenim Državama.
Vrhunac sezonskog gripa u SAD obično nastupa između kraja novembra i početka marta. Osim toga, svinjski grip najviše pogađa decu i mlađe osobe, dok od sezonskog gripa obično najviše obolevaju stariji od 65 godina, ističe dr Tomas Friden, direktor američkih Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), prenosi Rojters.
Stručnjaci predviđaju da će svinjski grip napadati, za razliku od sezonskog, u više talasa, a Friden naglašava da se ne može znati ni kojeg obima će ti talasi biti, ni koliko će dugo trajati, niti kada će naići sledeći.
Dosad je u SAD od svinjskog gripa umrlo više od 1.000 osoba, a više od 20.000 je podvrgnuto bolničkom lečenju. Američki stručnjaci procenjuju da je u SAD virus H1N1 dosad prebolelo “mnogo miliona ljudi”. Tomas Friden napominje da su dosad svetske farmaceutske firme proizvele 16,1 milion doza vakcina protiv svinjskog gripa, od čega je do 21. oktobra u SAD isporučeno 11,3 miliona doza. Vlada SAD je ranije računala da će do kraja oktobra na raspolaganju imati 40 miliona doza vakcina, ali je pretprošle nedelje tu prognozu snizila za 25 do 30 odsto – na 28 do 30 miliona doza.
– Proizvodnja vakcina je mnogo nepredvidivija nego što bismo mi to želeli. Nismo ni blizu onome gde smo mislili da ćemo dosad biti – priznaje direktor CDC.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here