EPA/Alban Bujari
Fatmir Ljimaj (prvi sleva dole), Hašim Tači (u sredini) i Sulejman Seljimi

Nekadašnji komandant OVK i bivši kosovski predsednik Hašim Tači zatražio je od suda u Hagu da za njegovog branioca imenuje američkog advokata Grega Kihoa umesto Dejvida Hupera.

Tačijev zahtev objavljen je danas na internet stranici suda čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova. Kiho je pred Haškim tribunalom bio jedan od branilaca hrvatskog generala Anta Gotovine.

Tribunal je Gotovinu oslobodio krivice za zločine nad Srbima tokom operacije Oluja, u leto 1995. godine. Pre tog procesa, Kiho je radio u tužilaštvu Haškog tribunala.

Tačija pred sudom za zločine OVK brane Dejvid Huper i Pjer-Rišar Prosper, bivši američki ambasador za pitanja ratnih zločina.

Prvi put od hapšenja Tačija, u novembru prošle godine, njegovu odbranu na statusnoj konferenciji u sredu nije zastupao Huper, nego Prosper.

Da bi Kiho zamenio Hupera, Tačijev zahtev mora da odobri sekretarijat suda.

Tači je optužen za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine nad Albancima, Srbima i Romima u oko 40 pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji, 1998-99. godine. Zajedno sa njim optuženi su Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Optužnica ih tereti za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVК na Кosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Svi optuženi, koji su na Kosovu uhapšeni 4. i 5. novembra prošle godine, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here