Tadić: Kandidati za EU krajem 2009

0

 

Boris Tadić

 

"Mi sada vrlo pažljivo razmatramo koji datum bi bio najbolji za zvanično podnošenje zahteva za kandidaturu i postoji velika verovatnoća da ćemo to uraditi do kraja godine", rekao je Tadić u intervjuu italijanskoj agenciji ANSA, uoči italijansko-srpskog samita 13. novembra u Rimu.

 

Agencija je podsetila da je italijanski šef diplomatije Franko Fratini pre nekoliko dana pozvao Srbiju da što pre podnese formani zahtev za ulazak u EU, bez obzira na protivljenje Holandije, koja insistira na tome da naredni koraci Srbije ka EU budu uslovljeni potpunom saradnjom Srbije s Tribunalom u Hagu, odnosno hapšenjem preostalih optuženika.

Tadić se zahvalio Italiji i posebno Fratiniju na stalnoj i aktivnoj podršci nastojanju Srbije da se integriše u Evropu i izrazio nadu da će italijanski parlament biti jedan od prvih koji će ratifikovati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbije Uniji kada bude odmrznut.

Tadić je naglasio da je veoma značajna i podrška Italije u političkom i ekonomskom aspektu i tehnološkom razvoju.

Govoreći o predstojećem italijansko-srpskom samitu, Tadić je rekao da će to biti "prvi samit na najvišem nivou između Italije i jedne balkanske države".

"Mi u Srbiji smo ponosni na to zato što je Italija za nas veoma značajna zemlja i naš bliski sused", poručio je srpski predsednik.

Rimski samit će, prema njegovim rečima, biti prilika da se pokrene dijalog sa italijanskom vladom o temama strateške saradnje kao što su komunikacije, mašinska industrija, energija, saradnja među regionima.

"U svim ovim oblastima postoji izuzetan potencijal za saradnju Italije i Srbije i upravo zato smatramo da je predstojeći samit veoma značajan i koristan", rekao je Tadić.

Kada je reč o poslovanju italijanske kompanije Fijat u Srbiji, Tadić je, kako je prenela ANSA, istakao da bi planirane nove investicije torinske kompanije mogle pozitivno uticati na tehnološki razvoj u Srbiji.

"Mi vrlo pažljivo pratimo izuzetan rad direktora Serđa Markjonea i njegovih saradnika na planu tehnološkog razvoja Fijata", dodao je predsednik Srbije.
Italijanska agencija je najavila da će Tadić tokom predstojećeg samita posetiti i Torino gde treba da bude predstavljen novi model koji će Fijat proizvoditi u kragujevačkoj fabrici.

 

"Italija i Srbija su dve vrlo bliske zemlje. Srpski narod voli Italiju", zaključio je Tadić.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here