youtube/Top Channel Albania
Edita Tahiri

“Konačan dogovor između Srbije i Kosova trebalo bi da bude mirovan, u postojećim granicama i da uključuje ratne reparacije i sukcesiju”, izjavila je bivša šefica pregovaračkog tima Kosova u dijalogu sa Beogradom Edita Tahiri, prenosi Gazeta Ekspres.

List podseća da su takse koje su uvedene na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine zaustavile pregovarački proces i da nijedan sastanak posle toga nije održan. Iako su međunarodni predstavnici više puta pozivali na ukidanje taksi i nastavak dijaloga, kosovska strana nije ukinula takse, što je bio uslov Beograda za nastavak pregovora.

Tahiri je ukazala da predsednik nema ovlašćenja da vodi dijalog sa Srbijom i da je Haradinajeva vlada prekršila Ustav jer nije iskoristila svoje pravo da vodi taj dijalog.

– Skupština Kosova je ta koja bi trebalo da odredi delegaciju Kosova za dijalog sa Srbijom. Sada se dijalog mora zasnivati na mirovnom sporazumu, na međusobnom priznanju dve države u postojećim granicama, ali se mora u obzir uzeti i ratna odšteta i sukcesija – rekla je Tahiri.

Prema njenom mišljenju, moraju postojati garancije, a to je pre svega uzajamno priznavanje koje osigurava da se sukob ne obnovi i da se uspostavi trajni mir. Tahiri smatra da bi Kosovo u konačnom sporazumu trebalo da traži jednu osminu bogatstva bivše Jugoslavije, jer je bio deo te federacije.

– Kosovo bi u pregovorima trebalo da traži jednu osminu bogatstva bivše Jugoslavije, jer je osnivanje države Kosovo jedan od glavnih razloga raspada bivše Jugoslavije, u kojoj je bilo osam saveznih jedinica. Kosovo je bilo jedna od njih. To bi bili ključni principi koji bi rezultirali trajnim mirovnim sporazumom i zatvorili poglavlje neprijateljstva ne samo između Kosova i Srbije, već i između albanskog i srpskog naroda – navela je Tahiri.

Ona smatra da SAD i EU moraju biti posrednici u dijalogu.

5 COMMENTS

  1. Вама припада само лева обала Дрима и ништа више!
    Доста бре млаћења празне сламе са будалама.

  2. Kosovo treba platiti reparaciju ostalim republikama sledecih 50n go,zato sto su iz svog nacionalnog dohodka gradili tu pokrainu.Dakle oni su gubili da bi kosovo imalo barem nesto.i zato treba traziti od Kosova reparaciju ,tako da je ova izjava zamena teza,

  3. Polako gospodjo Tahiri, ne zuri sve ce doci na naplatu. Medjutim, kad se to bude desilo pitam se samo gde cete uspeti da se sakrijete.

  4. Za vreme Jugoslavije, čitava Jugoslavija je izdvajala 5% za nerazvijeno Kosovo. Kosovo treba vratiti tih 5% svim bivšim republikama Jugoslavije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here