EPA/Andrej Čukić
Aleksandar Vučić

Zamenik premijera Besnik Tahiri kaže da Kosovo ne bi trebalo da upadne u zamku izjava Aleksandra Vučića da neće priznati Kosovo do 2022. i dodao da Vučić ovim izjavama pokušava sebe da predstavi kao dobrog čoveka, a Kosovo kao crnu ovcu u očima EU, prenosi Ekonomia onlajn.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da, sve dok je on na čelu države Srbije, neće priznati nezavisnost Kosova.

Zamenik premijera Besnik Tahiri, ove izjave ocenjuje kao provokativne i upozorava da Vlada Kosova i institucije ne bi trebalo da postanu njihov plen.

– Vučićeve izjave nisu nove, ono što mi kao Kosovo ne bismo smeli jeste da padnemo u zamku provokativnih izjava kako bismo neprimereno reagovali. Kosovo je nezavisno i strateško partnerstvo sa EU i SAD prepoznaje kao doživotno partnerstvo – rekao je Tahiri.

– Ovim izjavama Vučić želi da oslabi kosovsku poziciju u odnosu na EU, izazivajući na taj način političke reakcije, kako bi Kosovo predstavio kao crnu ovcu u očima Unije, a sebe kao dobrog čoveka i prozapadnog lidera. Ne smemo ishitreno da reagujemo – naveo je on.

Tahiri je dodao da kosovska izvršna vlast dijalog vidi kao jednosmernu ulicu i da principi ostaju jasni za uzajamno priznavanje.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here