EPA-EFE/Alexei Druzhinin
Vladimir Putin

Ako ruski predsednik umre ili ne bude više u stanju da vlada, funkciju vršioca dužnosti predsednika preuzeće premijer Mihail Mišustin, piše britanski “Tajms”.

U izveštaju britanskog lista navodi se da su uporne glasine o zdravlju ruskog predsednika Vladimira Putina, napad dronom na njegovu rezidenciju u Kremlju ove nedelje i uspon Jevgenija Prigožina, šefa Vagner grupe, podstakli novi talas spekulacija o tome ko bi mogao da zameni ruskog predsednika.

U tekstu se ističe da Putin ne pokazuje nikakve znake lošeg zdravlja, uprkos stalnim glasinama o tome.

I pored toga, “Tajms” postavlja pitanje: ko bi mogao da nasledi Putina?

Odgovara da će, prema Ustavu Ruske Federacije, ako predsednik (u ovom slučaju Putin) umre ili ne bude više u stanju da vlada, funkciju vršioca dužnosti predsednika preuzeti premijer (trenutno je to Mihail Mišustin, “tehnokrata” sa malo harizme i uticaja).

Ličnost koja štiti nasleđe i saradnike

Predsedničke izbore bi trebalo održati tri meseca nakon te tranzicije.

Ako Putin umre, dodaje se u izveštaju, njegovi saveznici mogu da zadrže dovoljno uticaja da osiguraju da vlast preuzme simpatična figura koja će štititi njegovo nasleđe i zaštititi njegove saradnike od krivičnog gonjenja.

List napominje da bi to mogao biti neko poput predsednika Državne dume (parlament) Vjačeslav Volodin (59), ili Andrej Turčak (47), šef vladajuće partije Jedinstvena Rusija.

U nedavnim komentarima za “Tajms”, ruski pisac Mihail Šiškin predvideo je haos u slučaju Putinove smrti ili smene.

– Rat u Ukrajini će prestati i počeće razbojnički rat za kontrolu Rusije. Ovi ljudi, koji će se boriti za živote i vlast, ne mare puno kome pripadaju Krim ili Donbas – rekao je Šiškin.

Pravi protivnici u Rusiji su eliminisani

U izveštaju se navodi da bi se Prigožin, uz podršku boraca koji su se povukli iz Ukrajine, mogao pojaviti kao snažna figura u takvom scenariju.

Leonid Volkov, bivši šef kabineta Alekseja Navaljnija, predviđa da će doći do očajničke borbe između klanova, ali u iznenađujuće pozitivnoj oceni, takođe tvrdi da će konkurencija na kraju dovesti do liberalizacije politike i oslobađanja političkih zatvorenika poput Navaljnija.

Tokom Putinovog dugog mandata, njegovi pravi protivnici u Rusiji su eliminisani.

Njegov “tvrdoglavi” protivnik Aleksej Navaljni (46) preživeo je navodni pokušaj trovanja, ali je zatvoren pod sumnjivim optužbama za prevaru i mala je verovatnoća da će se u skorije vreme pojaviti na slobodi.

Druge opozicione ličnosti su takođe zatvorene ili ubijene, ili su pobegle.

3 COMMENTS

  1. ko god zamjeni jednog dana putina nece biti senilna lutka pa da nezna ni sta govori ni sta radi ni gdje je posao ili dosao kao americki prdsednik.

  2. Молите ви Бога да Путин дуго и срећно живи, јер у супротном, свако од наведених би већ послао Сармате на запад….

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here