Talenat na čukundedu

0

Muizičar Mladen Marinović, rodom iz Negotina

Muzikom se bavi od sedme godine, a 2001. upisao se na Univerzitet "Mocarteum" u Salcburgu gde je posle završetka studija magistrirao. Studirao je u klasama poznatih violinista kao što su Ruđero Riči (legendarni violinista, koji je ove godine je napunio 91 godinu), Paul Rozek, Benjamin Šmid (renomirani solista), Tomas Ribl, Ivan Štraus, Kurtis Makomber (USA).

 

Kao solista je gostovao u Nemačkoj, Italiji, Tunisu, Kini, SAD, Engleskoj i Grčkoj. Publike je imala prilku da ga čuje na koncertima Srpskoj akademiji nauke i umetnosti, u Beogradu, nastupao je i s renomiranim pijanistom Nikolom Frisardijem u Salcburgu. U "Noje Mocarteum Sal" svirao je sa Benjaminom Šmidom kao specijalni gost. Oprobao se i džezu, pa je svirao u "Porgi i Bes", najpoznatijem džez klubu u Beču.
 

"Na turneje idem uglavnom sam, smestim se u hotel, malo se odmorim, posle toga proba, pa koncert i tako – od koncerta do koncerta", priča o svojoj svakodnevici ovaj mladi umetnik.

 

"Violinu koju sviram dobio sam na poklon od mog sponzora koji mi ujedno ugovara i koncerte. Veoma je skupocena jer je delo poznatog majstora violina Enrika Čerutita iz Kremone i datira iz 1862. Gudalo je još starije, iz 1860. godine, a napravio ga je poznati majstor Fransoa Nikolas Vuarin", kaže Marinović i dodaje da je talenat za violinu verovatno nasledio od svog čukundede Nikole, koji je u svoje vreme svirao na dvoru tadašnjeg rumunskog cara!

 

Nagrade i priznanja

Mladen Marinović za vreme školovanja i nastupa na brojnim takmičenjima i festivalima je osvojio veći broj nagrada: prva nagrada "Josip Slavenski", prva nagrada na Republičkom takmičenju u Beogradu, prva nagrada na Saveznom takmičenju u Beogradu, prva nagrada na Internacionalnom takmičenju u Italiji i Plaketa za brilijantno izvođenje, te specijalna nagrada za najboljeg stranog takmičara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here