Tanjug
Teja Dora

Pop pevačica Teodora Pavlovska, poznatija kao Teja Dora, s pesmom “Ramonda” predstavljaće Srbiju na Pesmi Evrovizije u Malmeu, pošto je pobedila u finalu takmičenja Pesma za Evroviziju. Ona je dobila najveći broj bodova na osnovu glasova petočlanog stručnog žirija, ukupno 44 boda, kao i 10 na osnovu SMS glasova gledalaca. Drugo mesto zauzela je Anđela Ignjatović Breskvica i pesma “Gnezdo orlovo”.

Nakon što joj je prošlogodišnji predstavnik Luk Blek dodelio statuu, Teodora je kratko prokomentarisala:

– Mnogo sam zbunjena, ne znam šta da kažem. Ne želim sada nešto pogrešno da kažem. Hvala svima, neću vas razočarati. Pobedićemo!

Teja Dora je nakon proglašenja pobednika izašla pred medije i podelila prve utiske.

– Mnogo sam zbunjena, ne znam šta se dešava, kada je krenulo glasanje razmišljala sam da idem kući, sve se desilo tako brzo. Ne znam šta da kažem, treba mi malo vremena da shvatim šta se desilo – izjavila je ona.

Istakla je još da smatra da će Evropa i gledaoci Evrovizije razumeti njenu pesmu te da će učiniti Srbiju i njene građane ponosnima.

U nastupu u prvom polufinalu Pesme Evrovizije, 7. maja u švedskom Malmeu, Teja Dora će sa “Ramondom” poručiti koliko je jak naš narod.

– To je najveća poruka, da mi možemo sve. Nadam se da će to Evropa prepoznati. Ne mora da prepozna, bitno je da zna. Volela bih da pesma zaživi zbog poruke, da ceo svet sluša pesmu.

Prema njenim rečima, pobedi je doprinela iskrenost jer je sa koautorima, kompozitorom Lukom Jovanovićem i stihopiscem Andrijanom Kadovićem, napravila u “Ramondi” pravu priču i ljudi su u njoj prepoznali emociju, kao i u njenom nastupu.

Teja Dora je najavila da će i u Malmeu pevati na srpskom jeziku, a što se tiče scenskog nastupa, rekla je da će apsolutno biti drugačiji i da želi da bude ludilo mozga.

Ovogodišnja predstavnica na Evrosongu, pevačica, pijanistkinja, kompozitor, tekstopisac i muzički producent rođena je u Boru 1992. Prvi je izvođač iz Srbije koji je na platformi Spotifaj imao više od tri miliona slušalaca. Napisala je nekoliko hitova pre nego što je odlučila da se i sama upusti u solističku karijeru. Značajniju popularnost je postigla singlom Džanum iz 2023. godine koju je uradila za TV seriju “Južni vetar: Na granici”.

Cvet feniks

Cvet Natalijina ramonda je bio Teji Dori inspiracija za pesmu, koja ne prestaje da zanima javnost zbog jake simbolike. Natalijina ramonda je cvet koji se koristi kao glavni motiv za amblem Dana primirja u Prvom svetskom ratu, koji se slavi 11. novembra.

Poznata i kao cvet feniks, simbol je stradanja srpskog naroda u Prvom svetskom ratu, kada je stradala skoro trećina ukupnog stanovništva. Nazivaju je feniksom, jer ima osobinu da ponovo vaskrsne, nakon što se potpuno osuši i pritaji kad nastupi sušni period. Dovoljno je malo vode da bi ponovo procvetao, a njeno ponovno rađanje povezuje se s time što je i Srbija vaskrsla i digla se na noge posle mučne i teške borbe.

Povratak na evropsku scenu

Finalno veče otvorio je Željko Joksimović, koji je na velikoj sceni RTS-a izveo veliki hit “Lane moje”, sa kojim je pre tačno 20 godina predstavljao našu zemlju na Evroviziji. Srbija se te 2004. godine vratila na veliko muzičko takmičenje, te godine je održana i prva Beovizija, na kojoj je pobedio upravo Željko. On je s “Lanetom” našu zemlju vratio na evropsku scenu i predstavljao te godine Srbiju i Crnu Goru u Istanbulu. U polufinalu je zauzeo prvo mesto, a pobeda na takmičenju izmakla mu je za dlaku.

– To je bio veliki povratak. Nismo bili iskusni. Stigli smo u Istanbul kao svemirski brod, jer nas pre toga 12 godina nije bilo na Evroviziji – rekao je Željko, pa otkrio kako je došlo do toga da 2012. godine ponovo nastupa na evrovizijskoj sceni.

– Dobio sam poziv nakon toga, od RTS-a. Nisam ostao željan Evrovizije, jer sam bio i voditelj 2008. godine. U međuvremenu se desilo puno toga, ali pamtim ove lepe trenutke. To je poruka, ne treba se zaustavljati, stalno treba raditi i napredovati.

1 COMMENT

  1. Ma Evropljani će sigurno razumeti,jer si pevala na nemištom jeziku koji mi u Srbiji ne razumemo

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here